ЕТИКА: Неће бити да су криви само антиваксери

Биљана РАДИВОЈЕВИЋ

18. 10. 2021. у 14:40

КОЛИКО би трудница, породиља, и уопште заражених вирусом корона, требало да умре, да бисмо се, напокон, опаметили?

ЕТИКА: Неће бити да су криви само антиваксери

Новости

Ако су стручњаци за епидемиологију, вирусологију, инфектологију и вакцинологију, и на светском, и на локалном нивоу, јасно рекли - вакцина је једини спас, није штетна ни у трудноћи, напротив више је него пожељна - кога ми слушамо?

Неће бити да су криви само антиваксери. Агресивни су, гласни, манипулишу уплашеним људима без научно утемељених аргумената, и свакако не заслужују амнестију. Од њих се висок ниво самосвести и не очекује, али шта је са моралом појединих лекара?

Далибор И., супруг преминуле породиље С. И. (33) из околине Аранђеловца, рекао је да се она није вакцинисала јер су јој тако саветовали у клиници у Новом Саду, где је, после пет година борбе да постану родитељи вођена трудноћа! И Коста Д., муж Јелене која је у недељу преминула у ВМЦ Карабурма, испричао је да су јој лекари говорили да се не вакцинише ни у трудноћи, ни после порођаја!

Ко су ти лекари? Где им је савест? Своје лично убеђење могу да износе кад скину бели мантил, а у амбуланти су дужни да пацијентима дају савете засноване на науци, и струци.

Не могу последице сад да се пребацују на личну одговорност. Шта зна трудница о вакцинологији? Или уопште, било који лаик за медицину? Лекар је тај који јасно мора да им каже - вакцинишите се, ако за то не постоји медицинска препрека.

Сведоци смо, међутим, да се неки лекари не понашају као лекари: уздржани су, неодлучни или и отворено против имунизације. Последице плаћамо животима.

Где вам је етика, господо лекари? Да ли сте трајно заборавили најважнији принцип којем су вас учили - PRIMUM NON NOCERE, или - ПРВО НЕ ШКОДИТИ!? Или би, тек кривична санкција могла да вам освежи памћење.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)