ОДЛИКАШИ: Нека истраживања показују да је скоро 70 одсто ђака у Србији одлично?!

Бранка Борисављевић

02. 09. 2021. у 10:05

ЧАК 87 одсто професора у београдским гимназијама је "признало" да су током пандемије снизили критеријуме за оцењивање или, народски речено, поклањали оцене.

ОДЛИКАШИ: Нека истраживања показују да је скоро 70 одсто ђака у Србији одлично?!

Новости

Закључивали су незаслужене двојке, али и тројке, четворке и петице. Радили су то, како кажу, да би избегли притисак родитеља. Да би се маме и тате, пред родбином и пријатељима, шепурили сведочанствима, показујући како су њихова деца "најбоља".

Годинама уназад стручњаци упозоравају на хиперинфлацију одликаша. Актуелна епидемиолошка ситуација само је додатно повећала проценте петица. Нека истраживања показују да је скоро 70 одсто ђака у Србији одлично?! Наставници, хронично незадовољни својим платама, не желе или неће да разочарају родитеље и кажу да им дете и није баш такав геније. Пристају да поправе оцену, две, па и три.

Утисак је да Нушићев Живота Цвијовић никада није био присутнији међу Србима. Дете мора бити уписано у "елитну" школу, ако је могуће гимназију. Мамама и татама не смета што у одељењу има и више од 35 ученика. Битно је да оно буде део "тима". Пред крај године, када очекивања нису испуњена, почне мољакање професора за оцену. Јер, дете мора бити одлично. А родитељи "поносни".

Крајњи је тренутак да професори почну да оцењују ђаке према показаном знању и залагању, а не да испуњавају жеље родитеља. Уместо да протестују само због плата, могли би да "подигну глас" због тоталног срозавања критеријума оцењивања. Амбициозне маме и тате би, уместо да лече своје комплексе преко своје деце, морали да схвате да врлодобар или добар успех није срамота, већ заслуга. Требало би да имају бар мало моралне храбрости и признају да њихово дете није у свему најбоље. У супротном, Милорад Цвијовић ће за све њих бити прави доктор наука.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)