ЏУЛИЈАН АСАНЖ ПОНОВО У ОПАСНОСТИ: Ко је за оптуженичку клупу - оснивач "Викиликса" или моћници из Беле куће?

Ивана Станојевић

14. 08. 2021. у 08:00

ИСЛАНДСКИ сведок Сигурдур Инги Тордарсон признао је да је лажно теретио оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, а заузврат добио новац и уверавања да неће бити кажњен.

ЏУЛИЈАН АСАНЖ ПОНОВО У ОПАСНОСТИ: Ко је за оптуженичку клупу - оснивач Викиликса или моћници из Беле куће?

Ивана Станојевић

Британске судије прихватиле су, упркос томе, жалбу САД која за Асанжа значи нову претњу изручењем. Иронија судбине је да ова два догађаја дели само неколико дана. Асанжову судбину, међутим, није скројио универзум, него људи, који су хтели да сакрију истину.

На оптуженичкој клупи би, заправо, требало да се нађу налогодавци из Беле куће, који се терете за прекрајање сутрашњице читавим нацијама, јер су се нашле на путу њиховим глобалистичким тежњама. Асанж је, напротив, тек појединац који је савесно радио свој посао. Како је казао Џереми Корбин, екслидер британских лабуриста и велико име политике на Острву, "Асанж је новинар, али не макар који, него је део традиције неустрашивог новинарства, који није радио ништа друго, него настојао да учини истину видљивом, али је она била веома неугодна за САД".

Оснивач "Викиликса", обелоданио је шта су америчке трупе, теледириговане из Пентагона, односно Беле куће, заправо радиле у Авганистану и Ираку, а то се није слагало са "бајкама о мирољубивом ангажману Вашингтона" широм Земљиног шара.

Крив(а) за цурење тих поверљивих безбедносних информација може бити једино Челси Менинг, америчка обавештајна аналитичарка, рођена као мушкарац под именом Бредли Менинг. Она је Асанжу доставила податке, а он их је објавио, следећи новинарски импулс без калкулација и аутоцензуре. Менингова је осуђена на 35 година затвора, јер је издала армију којој је дала заклетву. Једном новинару украден је живот, зато што је радио свој посао. Информисао људе, а није их издао ускраћивањем истине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)