СУЉОВА ЛИЦИТАЦИЈА: Они који су Сребреницу свели на причу о бројевима, сахранили су себе у лажима

Драган ВУЈИЧИЋ

14. 06. 2021. у 11:17

Ко ће више знати колико је Бошњака страдало у том "геноциду”

СУЉОВА ЛИЦИТАЦИЈА: Они који су Сребреницу свели на причу о бројевима, сахранили су себе у лажима

Новости

ЕМИР Суљагић Суљо, директор Меморијалног центра у Поточарима и аутор бројних књига о Сребреници, између осталих и "Разгледнице из гроба", управо је на списак настрадалих у тзв. геноциду додао и лична документа свог оца Суље Суљагића погинулог у борбама са ВРС 1992. Једноставно и лако - на свом твитер-налогу, а поводом пресуде Ратку Младићу.

Сад би било добро да неко обавести америчког председника Џозефа Бајдена да се број настрадалих у Сребреници 1995. попео на 8.001 и да више није 8.000 како је он то "пресудио" пре неколико дана, истим поводом.

Објективно, и Џозеф и Суљо "не греше". Јер, ко ће више знати колико је Бошњака страдало у том "геноциду", тим пре јер је ИЦПМ лабораторија за ДНК идентификацију (донација америчке владе), а која је утврђивала идентитет жртава у Подрињу, још децембра 2017. спаковала базе података из Тузле и однела у своје средиште у престоницу Холандије. Из лабораторије су са собом понели и око 70.000 узорака ткива узетих од грађана БиХ. И Хашки механизам је недавно најавио да ни осталу документацију са суђења неће вратити на Балкан.

Остало је мезарје у Поточарима на чијем се улазу налазе, у камену уклесане речи, исламског верског поглавара Мустафе Церића: "Молимо те Боже. Да туга буде нада, да освета буде правда".

Бројеви ту нису битни. Ионако у Поточарима, у истом "камену" стоји да су посмртни остаци сахрањени на мезарју покупљени са чак 13 општина БиХ. "Пречник смрти" је ту 130 километара. Суд у Хагу, бројећи мртве у Сребреници, у пресудама никад није дошао ни близу 8.000 убијених. "Лицитирао" је од 4.970 до близу 6.000.

И где сад да се "копа"?

Остаје Хаг. Тамо је "нови свет" сахранио себе у лажима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)