ГЛАВАШ

Јурица КЕРБЛЕР

31. 05. 2021. у 13:15

ДОК се чека, по ко зна који пут, наставак судске лакрдије и да се напокон установи ко је деведесетих година наређивао свирепа убиства Срба из Осијека, хрватски председник Зоран Милановић повукао је нови скандалозан потез.

ГЛАВАШ

Архвиа

Бранимиру Главашу, господару живота и смрти у Славонији, који је у међувремену осуђен за ратне злочине, вратио је Туђманова одликовања и генералски чин. Јер, формално-правно, суђење је враћено на почетак, иако је Главаш већ одседео пет година након што су сведоци потврдили да је наређивао убиства српских цивила.

Случај "Главаш" слика је хрватског правосуђа, поразна и тужна, где се често не траже истина и кривци, већ разним маневрима спречава да се до правде дође. Тако је било и у случају Зец, тако је и са злочинима над Србима почињеним у "Олуји"... Набрајати би се могло унедоглед.

А како у свему увек има и политике, тако је и са Главашем. Бивши председник Иво Јосиповић му је одузео ордење и чин, а вратио актуелни Зоран Милановић, левичар, бивши шеф СДП и премијер за чијег мандата није забрањен ни усташки поздрав "За дом спремни".

У незапамћеном вербалном дуелу са премијером Андрејом Пленковићем, у којем падају увреде као у локалним биртијама, Милановић се све више труди да се умили крајњој десници. Ваљда и да Пленковићу поруши подршку десног корпуса, традиционално блиског ХДЗ. И док правосуђе, споро и неефикасно, не решава страхоте из деведесетих када су Срби из гаража за мучење завршавали у Драви, политика игра своју игру, а Милановић граби свој део колача. Маневришући између дезоријентисане левице и агресивне деснице која би изнова писала историју, хрватски председник жели да буде лидер и једних и других. Главаш је део тог сценарија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)