ИСПОВЕСТ АЛЕКСАНДРЕ СУБОТИЋ: Рођени брат ми је погинуо, брат од ујака се још опоравља

С. Ј. МАТИЋ

04. 12. 2020. у 10:40

ИСПОВЕСТ АЛЕКСАНДРЕ СУБОТИЋ: Рођени брат ми је погинуо, брат од ујака се још опоравља

Фото приватна архива

НЕ могу да дођем себи. Још сам у шоку да тако може да се пресуди. Нисам могла да верујем шта слушам у судници, те речи из пресуде ми још одзвањају у глави.

Тужно је што живимо у држави где је човек, који је крив за смрт четворо младих, наше деце, добио само четири године затвора.

Овако, за "Новости", Гордана Белушевић, мајка погинулог Ђорђа (22), коментарише пресуду Николи Михаиловћу, који је прекјуче осуђен првостепеном пресудом због саобраћајне несреће на Ибарској магистрали у августу прошле године када су погинули њен син Ђорђе Суботић (19), Ђорђе Белушевић (22), Александар Саватић (22) и Катарина Иванковић (20). Тада је на "дачију" за чијим је воланом био Саватић великом брзином налетео Михаиловић својим аутомобилом марке "БМВ". У тој несрећи тешко су повређени Стефан Стевановић, Кристина Васиљевић и Стефан Матовић, а лакше Стефан Ивановић.

- Саобраћајни стручњаци су вештачили из фотеље, нису уопште отишли на место несреће и све што су рекли ишло је у прилог оптуженом - каже нам Гордана. - Питала бих их да ли би исто вештачили да су они на нашем месту и да су њихова деца страдала? Тај Михаиловић их је покосио огромном брзином, сам је признао да је претходно попио 12 пива, и то је све представљено као да није баш битно.

Фото: С.Ј.М.

И у породици погинулог Ђорђа Суботића шокирани су и разочарани изреченом казном Михаиловићу. Родитељи нису имали снаге да говоре за медије. Његова сестра Александра рекла нам је да су очекивали строжу санкцију:

- Утучени смо и поражени. Брата ми неће вратити ни највећа казна од 12 година, али боли неправда што је кривац за његову смрт добио само четири године затвора. Узео нам је много. Четири породице су уништене и натеране да живе са великим болом и празниним због његове бахатости и неодговорности. Пијан је возио и извукао се, није кажњен у мери у којој треба. Нико од породица оштећених није ни чуо ни осетио то његово наводно кајање.

СПОРНО

БИЉАНА Боровчанин указује да вештачење које је урађено на основу списа и једног кадра видео-надзора са локалне продавнице не може и не сме да буде једини доказ на основу којег суд заснива своју одлуку.

- Речено је да је 117,6 километара на час најмања брзина којом се оптужени кретао. А колика је онда била највећа када нема трагова кочења? Одбијањем допунског вештачења од стране суда остало је много тога нејасно и недоречено.

Александра нам каже и да њен брат од рођеног ујака Стефан Стевановић, који је био нераздвојан од Ђорђа, и срећом преживео те ноћи стравичан удес, још осећа озбиљне последице те несреће.

- Он је месец дана био у коми, добио је озбиљне повреде главе и мозга. Месец дана му је после требало да проговори, а шест месеци да прохода. Још вуче леву ногу. Има великих проблема са памћењем, некад за 15 минута заборави шта смо причали. То нас све брине. Онда кад видите са чим ми се један брат бори и да ми другог брата нема, а са друге стране кривац је овако кажњен, мука нам је.

СУД СЕ ОСЛАЊА НА ВЕШТАКЕ

АДВОКАТ Гордана Божиловић, која је некада радила као судија, каже да када је реч о саобраћајним несрећама кључну улогу имају вештачења, која тачно и конкретно кажу колики је допринос оптуженог изазивању несреће:

- Суд се највише руководи њиховим налазом. Вештак даје чињенични опис, и суду су ту "везане руке". Вештаци указују који су пропусти и једне и друге стране - ако их има. Ако суд прихвати то вештачење, онда он мора на основу њега да оцени казну. Тешко је то генерализовати, јер је сваки случај специфичан, а постоји и слободно судијско уверење да сам процени висину казне. Оптужени у таквим ситуацијама су углавном људи који раније нису осуђивани, па им то буде олакшавајућа околност.

Заступник три оштећене породице Иванковић, Белушевић и Саватић, адвокат Биљана Боровчанин нам каже да је пресуда Михаиловићу више него срамна:

- Понижавајућа је, с обзиром на то да је максимално прописана 12 година. Надамо се да ће Апелација имати више слуха за овакакво грубо извршење тешког кривичног дела, као и за све околности које се тичу високог степена кривице на страни оптуженог. Изречена казна је након образложења пресуде од стране већа дошла као награда оптуженом. Животе страдалих ништа не може да врати, али порука убудуће за све учеснике у саобраћају је ипак требало да буде мало озбиљнија. Правда овде није задовољена, а овако ниском казном само се даје ветар у леђа омладини да убудуће без размишљања, под дејством алкохола, управљају возилом без ограничења.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)