КРИВИ ПОЛИЦИЈУ ЗА ЗЛОЧИН: Несвакидашња одбрана иконописца оптуженог за убиство Јелице Татаровски

Ј. ЋОСИН

28. 11. 2020. у 08:00

КРИВИ ПОЛИЦИЈУ ЗА ЗЛОЧИН: Несвакидашња одбрана иконописца оптуженог за убиство Јелице Татаровски

Владан Граховац / Фото приватна архива

ИКОНОПИСАЦ Владан Граховац (27) из Рашке, који је оптужен да је 31. августа прошле године усмртио Јелицу Татаровски (82) наневши јој 26 рана ножем и чекићем у њеном стану у Булевару Немањића у Нишу, а затим украо 760 евра, у петак је пред Вишим судом поново одбацио одговорност за свирепи злочин.

Он је казао да је непосредно пре убиства обио једну продавницу, али да га полиција тада није привела, што му је омогућило да изврши злочин.

- Моје понашање до тог дана није било деструктивно, него аутодеструктивно. Када сам провалио у продавницу, полиција је требало да ми одреди задржавање. Да су то урадили, до убиства не би дошло - правдао се Граховац и истакао да се не сећа злочина, јер је те ноћи попио велику количину алкохола, као и да је конзумирао марихуану и дрогу "џи",

Представник комисије вештака Специјалне затворске болнице у Београду, Веселин Печеница, рекао је у петак пред судом да је утврђено да Граховац не пати од душевног обољења које би утицало на његову свест и управљање поступцима. То што је зависник од алкохола и наркотика, према његовом мишљењу, такође није основ за искључење његове одговорности за свирепи злочин. Вештак је рекао и да сумња у Владанове тврдње о количини алкохола и наркотика које је узео пре злочина.

- Да је заиста узео толику количину психоактивних супстанци, била би му потребна хитна медицинска помоћ, не би био способан да предузима радње које је извршио - рекао је Печеница. - Био је свестан шта ради, велики број повреда, њихов интензитет и чињеница да су нанете у периоду можда и дужем од 15 минута, могу да сугеришу на доминантну вољну активност да се започета радња доврши.

Граховчева одбрана ангажовала је и стручног саветника из домена психијатрије, Зорана Ћирића, који је оспорио налаз Печенице, тврдећи да код оптуженог постоји поремећај личности.

- Сматрам да је налаз непотпун, није узето у обзир да је окривљени одмалена био изложен агресивности до степена бруталности, те да је био жртва озбиљног психотрауматског догађаја који је утицао на развој личности. Болести зависности такође спадају у душевне болести, а то потврђује и то што је комисија вештака предложила изрицање мере лечења од наркоманије - казао је Ћирић.

ОТАЦ ГА ЗЛОСТАВЉАО

ГРАХОВАЦ је раније пред судом признао да је крив, али је за злочин окривио свог оца, као "главног покретача".

- Имао сам пет година када ме је силовао његов пријатељ. Када сам о томе проговорио, отац ме је оптужио да измишљам. Тукао ме је, хватао за мошнице и бацао о зид, злостављао је и мајку. У десетој години ме је било више страх очевих батина него смрти, па сам скочио са трећег спрата - испричао је оптужени, који је почео да се бави иконописањем када је напустио студије медицине у Нишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)