ПОЛИЦИЈСКИ ГЕНЕРАЛИ ИЗНОСЕ ОДБРАНУ: У Вишем суду наставак суђења за паљење амбасаде САД у Београду

Ј.Д.Љ.

25. 10. 2020. у 15:37

ПОЛИЦИЈСКИ ГЕНЕРАЛИ ИЗНОСЕ ОДБРАНУ: У Вишем суду наставак суђења за паљење амбасаде САД у Београду

Фото; С.Ј.М.

У ВИШЕМ суду у Београду сутра треба да се настави суђење петорици полицајских генерала који се терете за пропусте у обезбеђењу током и после митинга "Косово је Србија" 2008. године, када је запаљена амбасада САД.

На суђењу би требало да настави са изношењем одбране оптужених, који су се иначе, на припремном рочишту, сви изјаснили невиним.

Тужилаштво генералима ставља на терет тешко дело против опште сигурности, за које се терете Слободан Вуколић, у то време начелник Управе полиције Београда, који је и руководио штабом који је основан због митинга "Косово је Србија", затим тадашњи начелник београдске полиције Стеван Бјелић, начелник Управе полиције МУП-а Србије Младен Курибак, Зоран Рашковић - тадашњи начелник Одељења за операције у команди Жандармерије, који је те ноћи био Вуколићев заменик и тадашњи командант Жандармерије у Краљеву Бојан Марковић.

Подсетимо, Апелациони суд у Београду је, након поновљеног суђења, почетком 2019. правознажно ослободио кривице седморицу оптужених за бацање каменица на амбасаду САД, односно кривично дело изазивање опште опасности. Они нису били оптужени за паљење амбасаде, већ се у оптужници то на терет ставља НН лицима која су кроз разбијена стакла амбасаде убацила упаљене бакље.

Штета на амбасади САД, према службеној ноти амбасаде упућеној суду, износи укупно око 900.000 долара, али амбасада није тражила одштету.

Што се тиче смрти Зорана Вујовића, који је изгорео у том пожару у згради амбасаде, суд сматра да седморица оптужених младића нису имали везе са том трагедијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)