ПАО СРБИН НА ЧЕЛУ КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ: Организовао је лажне бракове и измишљене послове у Аустрији

Танјуг

18. 09. 2020. у 13:32

ПАО СРБИН НА ЧЕЛУ КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ: Организовао је лажне бракове и измишљене послове у Аустрији

Фото Depositphotos

АУСТРИЈСКА полиција разбила је криминалну групу, на чијем челу се налазио држављанин Србије, која је организовала лажне бракове с циљем добијања боравишне дозволе.

Полиција за странце, уз помоћ Криминалистичке службе Беча, након дуге истраге ушла је у траг банди која је посредовала код најмање 27 лажних бракова.

Како се наводи у саопштењу, Србин је осумњичен да је са два саучесника, држављанима Аустрије и грађанима трећих држава, односно Србије, Босне и са КиМ, организовао склапање лажних бракова, најчешће са мађарским држављанима.

По посредовању таквог брака банда је захтевала у просеку по 10.000 евра, а бракови су склапани у Србији.

Циљ тих бракова је био да лице које је за ту услугу платило добије боравишну дозволу у Аустрији, а тиме и приступ тржишту рада, социјалним систему.

Брачни партнери које би проналазили нису никада били пријављени у Аустрији и долазили би у Беч само за обављање потребних послова пред државним установама.

За пристанак на склапање лажног брака добијали би по 3.000 евра по уговору.

Истрагом је полиција ушла у траг, између осталог, и једној великој мађарској ромској породици из које су припадници оба пола учествовали у склапању лажног брака са држављанима земаља изван ЕУ.

Осумњичени нису организовали само склапање лажних бракова, већ су и за петоцифрене своте организовали привидна запослења у Бечу преко лажних фирми.

За те потребе је један осумњичени ставио на располагање своју мрежу лажних фирми.

Издавањем потврде о плати и уговора о раду „клијент“ је могао да прикупи потребне папире за боравишну дозволу.

Укупно је полиција до сада успела да докаже 59 кривичних дела организоване преваре у стицању права на боравак, лажне бракове, то јест фалсификовање доказа.

Како је саопштено, 48 особа је саслушано, а за деветоро лица расписане су потернице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)