У ПРЕСУДИ СВЕ ОБЈАШЊЕНО: Ове речи је изговорио Петковић после убиства Саше Јоксића у порти цркве у Вранићу

С. Матић

17. 07. 2020. у 14:28

У ПРЕСУДИ СВЕ ОБЈАШЊЕНО: Ове речи је изговорио Петковић после убиства Саше Јоксића у порти цркве у Вранићу

Фото: Архива ВН

ВИШИ суд у Београду првостепеном пресудом прогласио је данас кривим Марка Петковића (24) за тешко убиство Саше Јоксића и покушај тешког убиства његовог пријатеља Драгана Јовановића у порти цркве у Вранићу пре пет година и осудио га на казану затвора од 17 година.

Истом одлуком оптужбе за тешко убиство у покушају одлобођен је Петковићев пријатељ Иван Асоди, пошто је Више тужилаштво пре 15 дана одустало од његовог кривичног гоњења.

Петковићу је данас продужен и притвор, у којем је до сада провео три и по године. Он ће у њему остати до упућивања на издржавање казне у затвор, а разлог за то је, како је председавајући судског већа судија Александар Трешњев објаснио, опасност да ће Петковић да побегне, јер је већ једном бежао из кућног притвора и правосудним органима био недоступан годину и по дана.

Судија Трешњев је казао да је Петковић крив, јер је свестан свог дела и да је оно забрањено, након вербалне расправе и гурања у дворишту цркве из десног џепа бермуда извадио нож, чија је оштрица била дугачка 15 центиметара и њиме два пута убо у груди Јоксића. После тога је истим ножем у стомак убо и Јовановића. 

ОДБРАНА ЋЕ СЕ ЖАЛИТИ

С ОБЗИРОМ да је у питању првостепена осуђујућа пресуда Марку Петковићу одбрана је најавила да ће се жалити апелационом суду.

- Чекамо да добијемо писмену одлуку, али мислимо да је казна превисока и да нису узете у обзир све чињенице - кратко нам је рекао Петковићев бранилац Никола Ристовић.

Судско веће је прихватило изјаве више сведока, који су испричали како се Петковић и Асоди блесаве у дворишту цркве и да ће да се потуку, да се Петковић некоме уноси у лице, да је после убиства пријатељима рекао "убо сам га, убо, тако да ме рука заболела". Сведоци су испричали и да је Петко рекао "убо сам обојицу", да су видели момка који се гура са Сашом, који пада преко шипке, да га је Саша опсовао, а дечко га убо, а онда и Драгана...

Судија Трешњев је објаснио и зашто није прихваћена Петковићева одбрана да је Јоксића убо ножем у нужној одбрани:

- Бранили сте се да је он вас са обе руке ухватио за врат и гушио, а да сте ви у нужној одбрани извадили нож и уболи га. Кад показујете потребу да учествујете у расправи и вољу да уђете у сукоб, онда то није нужна одбрана и не можете на њу да се позивате. С обзиром да сте тада били млађи пунолетник и да вам се због тога по закону не може изрећи најтежа казна за тешко убиство од 30 до 40 година, већ је запрећена од 15 до 20 година и да нисте раније били осуђивани, сразмерна казна је 17 година затвора.

Судија Трешњев је на крају казао да је оваква одлука донета у нади да се овакви догађаји више неће дешавати или да ће се бар смањити њихов број.

Отац убијеног Саше Милан Јоксић, који је присуствовао изрицању пресуде, каже нам да је правда после пет година и како му се чинило неких опструкција, коначно дошла на своје место.

Фото: С.Ј.М

- Оца који је изгубио дете, никаква затворска казна убице не може потпуо да задовољи - каже Јоксић.

- Саше нема већ пет година, двоје малолетне деце је остало без оца и тешко то све прихватам, а овај је жив. Чини ми се да ћу истински тек бити задовољан кад он оде тамо где је мој син.

Пуномоћник породице Јоксић Марко Богдановић сматра да је судија одредио правичну казну с обзиром на законске прописе и Петковићеве године:

- Није имао других олакшавајућих околности, а реално без потребе га је убио. Судија није могао да му да више од 20, а ни мање од 15 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Auuuu

17.07.2020. 17:45

И читав живот одједном склизне и нестане тамо међу зидовима.Никад такве нећу разумети као вероватно ни они нас.