НЕСРЕЋА НА РИНГИШИЛУ: Родитељи пишу тужбе због страха и болова

Ј. БЕКИЋ

15. 07. 2020. у 08:33

НЕСРЕЋА НА РИНГИШИЛУ: Родитељи пишу тужбе због страха и болова

Фото Ј. Б.

ОСОВИНА рингишпила, која је пукла док је на вртешци било осморо деце из села Колут код Сомбора, највероватније је попустила због "замора материјала носеће опреме", показују први резултати истраге. То, међутим, тек треба да утврди судски вештак машинске струке.

Деца која су се у тренутку несреће нашла на рингишпилу нису теже повређена, али неки од родитеља размишљају да пресавију табак и поднесу захтев за надокнаду штете због претрпљеног страха и болова.

Трагедија је пуком срећом избегнута, јер је рингишпил тек почео да се врти, али око хиљаду житеља Кулута, који су се у недељу увече окупили у центру места на прослави сеоске славе Петровдана, и даље су у шоку.

- Такве врсте справа за игру и разоноду деце морале би да имају атест и да неко чешће проверава њихову исправност - кажу Колућани. - Ова путујућа вртешка најчешће је боравила на разним сеоским славама и вашарима у Кљајићеву, Чонопљи, Бачком Моноштору, Бездану, Станишићу, Стапару, Бачком Брегу... и колико знамо, до сада није било оваквих незгода.

У Месној заједници нису желели да нам кажу ко је издао дозволу за рад и постављање рингишпила, али мештани су и даље запрепашћени и огорчени због инцидента који је могао и трагично да се заврши.

Месна заједница Колут / Фото Ј. Б.

Осим полиције, у истрагу се укључило и Основно тужилаштво у Сомбору, а у селу сви с нестрпљењем очекују њихово мишљење. Јер, како кажу, не би смеле да остану неразјашњене све околности пуцања стуба рингишпила на којем се у тренутку несреће налазило осморо деце старих од осам до 15 година. На њихову и срећу њихових родитеља, нико од повређених малишана није животно угрожен и сви су сада на кућном лечењу.

ЗАТЕЗАО И ОТПУШТАО ШРАФОВЕ?

ДАН после несреће, по селу се причало како су неки, наводно, у недељу увече видели власника рингишпила како пре катастрофе затеже и отпушта шрафове.

- Мислили смо да он подешава главни стуб рингишпила, како би се лакше окретао, није нам деловало да постоји неки проблем - причају мештани.

Како смо сазнали, рингишпил је власништво предузетника из Сомбора, који има регистровану делатност. Он је имао атест издат од Института за безбедност на раду из Новог Сада, а надлежни сада проверавају до када он важи.

Звездан Ракочевић, отац дечака Луке, који је у недељу увече пао са рингишпила, каже да је његов син том приликом само лакше повређен, па није морао да буде задржан у болници.

Један малишан је задобио прелом кључне кости, док је још троје деце са лакшим повредама помоћ потражило на одељењу хирургије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milan

15.07.2020. 09:18

Nema tu sta da se razmislja - tabak mora da se presavije. Nesreca se dogodila i mogli je da bude mnogo gore. Da li treba ponovo nesto da se desi da bismo nekog tuzili a sve vlasnike zabavnih parkova naterati da razmisle da li je njihova oprema zaista bezbedna. Zivoti nase dece su u pitanju.