ТЕКСТ КОЈИ ЈЕ БИО ДРЖАВНА ТАЈНА: Зашто је владао страх од овог Креманског пророчанства

М. Б.

01. 09. 2020. у 15:52 >> 15:52

И ПРЕ и после убиства кнеза Михаила, у време владавина оба његова наследника - кнеза, па краља Милана и краља Александра убијеног 29. маја 1903 - двор, политички кругови, тајне службе сила, режимска, антирежимска штампа, баве се Креманским пророчанством о црној судбини владара из породице Обреновић.

ТЕКСТ КОЈИ ЈЕ БИО ДРЖАВНА ТАЈНА: Зашто је владао страх од овог Креманског пророчанства

Фото: документација "Борба"

Оригинални текст пророчанства био је државна тајна.

Пророчанство се испунило. Траг тајне државне приче води од списа Чедомиља Мијатовића, министра финансија, дипломате, публицисте и највероватније члана братства Сободних зидара.Као члан Владе старог масона Николе Христића, добио је оригинал пророчанства. За њих је сазнао од Алексе Ђ. Поповића, брата ужичког проте Гаврила, посланика Светоандрејске скупштине. Алекса је био председник Народне скупштине, лојалан Обреновићима. У овај спис је био упућен и архиепископ београдски Михаило.

МИЈАТОВИЋ је пророчанство препричао на седници Владе! На њега се сручила бујица сарказама, ниподаштавања... У записнику са седнице стоји: "Под небом још има тобож учених академика и активних министара, државника који верују у судбину и могућност да се историјски догађаји на 20 година унапред проричу". Ниподаштавањима се придружио и председник Владе, чича Христић, који је казао: "Ја не знам слаже ли се то са филозофским теоријама, знам чудновате догађаје, у којима је одиста унапред, у појединостима, предсказано понешто што се после у истини десило". Оригинале списа пророчанства печатирала су Министарства унутрашњих и иностраних дела. Од тада, важи чињеница да је краљ Милан заиста веровао у испуњење пророчанства.

О пророчанству, Мијатовић пише и у свом дневнику из Лондона, где је био у дипломатској служби:

"У ужичком крају у селу Кремна живео је човек по имену Матеја, у целој околини познат као човек мало шенуо памећу али миран, који никога не дира. Дана 28. маја 1868. год. Матеја оде у Ужице, и у подне усред чаршије код толиког света, нада вику и дреку: Хај...људи...! Браћо! Не дајте, ако Бога знате, убише нам владаоца, убише нам књаза! Ено га свега јатаганима искасапише!... Тешко нама... Погибе нам кнез Михаило!

ДАН после, кнез Михаило је заиста - убијен! Дан пре, Матеју у Ужицу полиција хапси па пушта, под оптужбом да је "опорочавао владаоца". Сутрадан, 29. маја 1868. у Ужице стиже црна вест, да је кнез погинуо у Кошутњаку, искасапљен... Тајна полиција и на дан смртног атентата на Михаила хапси "лудог Матеју" сумњајући да је завереник против кнеза! После уверења, да Матеја то никако не може бити, полиција га уз дозволу двора (!) ослобађа. Али, Матејин живот, његова и судбина двора ће се и даље и те како укрштати. Опет је саслушаван у ужичкој полицији, под присмотром београдске. Извештаји о саслушању обавештајно су анализирани и на двор послати. Зато, што је полицији (предс)казао и друге најаве: "Део страшног пророчанства већ се испунио, али од кога се други део неће испунити, ако буде воља Божја а не врашка сила!"

ПО убиству кнеза Михаила, Матеју су доводили на двор кнеза Милана. Претходно је саслушаван у Министарству унутрашњих послова у Београду. На крају га саслушава и сам кнез Милан!

ПОСТОЈЕ архивски записници о свим тим саслушањима Матеје, чији део и по Мијатовићу гласи:

"Кнез Михаило гине, наследиће га рођак који ће Србију намучити, али ће је краљевским венцем овенчати. Она ће под њим порасти и ојачати. Метнуће на главу круну краљевску, али ће бити зле руке и зле среће... Умреће у најбољем добу. Имаће сина јединца, који ће бити још горе среће. Неће имати од срца порода, умреће врло млад, неће напунити ни тридесет година живота! С њим ће се угасити његова свећа. А затим ће Србијом завладати друга лоза. Али ни она неће бити дуговечна. Изродиће се унутрашње борбе и крвљења, доћи ће метежи и међусобни сукоби, и страна, туђинска, непријатељска сила завладаће Србијом и душмански притиснути род српски. Настаће зла времена" - предсказивао је Матеја тајној полицији и кнезу Милану.

И наставио: "А када се српски народ добро намучи, кад престрада све оно, што је Христос на крсту прострадао, онда ће се из средине народа, из сиротнога дома и од простога рода јавити човек, који ће свој народ дићи, повести, ослободити и ујединити тако, да сви Срби буду заједно и да буду сами своји господари. Онај човек из народа, што ће доћи да избави отаџбину, биће по далекој вези од лозе Обреновића, од далеке жилице". И данас трају нагађања - ко је био или ће бити тај човек?!

КНЕЗ Милан је преживео неколико атентата у Бечу, по неким изворима и у Лондону. Давно пре смрти кнеза Михаила, Србија је била је премрежена агентурама свих сила. Њихов рад је појачан сазнањима о Креманском пророчанству! Кад је Матеја предсказао да ће "брзо бити ослобођени од Турака Ниш, Врање, Пирот, Прокупље" за оригиналне списе о том предсказању почело је отимање тајних служби сила, њихова аналитичка одељења су нестрпљиво цупкала.

Следом збивања, Матеја постаје кремански пророк од државног српског и европског значаја! У том смислу, био је накратко сличан Григорију Јефимовичу Распутину на двору царске Русије...

После женидбе Александра, последњег краља Србије из династије Обреновић Драгом Машин, "оживело" је Креманско пророчанство о Обреновићима, као никада пре! Њиме се бавила политика и штампа.

На двор је 1902. био позиван власник и уредник утицајних "Малих новина" Пера Тодоровић, због подлистка "Једно пророчанство". И то седам-осам месеци пре убиства краља Александра и краљице Драге 29. маја 1903.

О ТИМ сусретима са краљем, Тодоровић је у својој мемоарској књизи "Огледало - зраке прошлости" писао:

"После подужа разговора о другим стварима краљ ме упита: - Ви сте почели у Малим новинама износити некакво пророчанство. Што ће вам то? - Па, величанство, занимљива је ствар, свет се интересује, сам догађај има историске важности. Краљ му љутито саветује да све то напусти, он одговара: "Ако ми сад ћутимо, неће ћутати они који Вам не мисле добра"! Краљ: "Ја за себе не марим. Али, краљицу то јако дира. Мораћете њој да се извините и објасните. Она тај подлистак рђаво цени". Тодоровић је ишао и на разговоре с њом, а она му је рекла: "Ја сам на то огуглала, али за краља ме срце боли, сиромах се просто искида".

Краљевски пар је уплашило што је у подлистку тик испод њихових вереничких слика, штампан чланак о убиству италијанског краља Умберта. У црном оквиру, са крстовима око текста. И, што је Тодоровић краљу насамо казао, да му Драга није прилика, да неће имати порода. Њих двоје су знали да два министарства држе списе пророчанства, да се о њима у политичким круговима тајно говори. Српске службе су дуго наивно веровале да иза њега стоји тајни план збацивања краља!

ДА СЕ ПРОРОЧАНСТВО - УЛЕПША!

ИСТРАЈНИ Тодоровић није одустао од намере да даље штампа подлистак. Краљица је на његово уверавање да у фељтону нема ништа спорно, одговарала: "Није спорно то што је до сада изашло, већ оно што тек треба да изађе. Краља плаши пророчанство, мене једи, откуда сте нашли да о томе пишете сад, када нам толико прете, свако зло слуте и желе"? Изненада га је упитала: "Би ли се то пророчанство дало улепшати"? На концу је скрхана казала: "Страшно пророчанство...Ужасно... Неће (краљ) доживети ни тридесету годину... А сада му је тек двадесетседма..."

СУТРА: КРАЉ МИЛАН МОДЕНСКИ МАСОН

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)