ФЕЉТОН - АМЕРИЧКЕ БИОЛАБОРАТОРИЈЕ ДУЖ ГРАНИЦЕ СА РУСИЈОМ: Колин Пауел је јавно признао да је лагао о биолошком оружју у Ираку

Миланко Шеклер

01. 12. 2022. у 18:00

ВЕЋ на самом почетку специјалне војне операције, појавиле су се информације о постојању биолабораторија у Украјини, које раде директно под покровитељством Министарства одбране Сједињених Америчких Држава, односно Пентагона.

ФЕЉТОН - АМЕРИЧКЕ БИОЛАБОРАТОРИЈЕ ДУЖ ГРАНИЦЕ СА РУСИЈОМ: Колин Пауел је јавно признао да је лагао о биолошком оружју у Ираку

Русија има конкретне доказе о производњи био-оружја, Фото Shutterstock

То покровитељство се огледало, пре свега, кроз реализацију великог броја заједничких пројеката, који су представљали резултат сарадње између Министарства здравља Украјине и приватних америчких компанија, које су све до једне, већ биле познате као реномирани и специјализовани добављачи и даваоци услуга за потребе Министарства одбране САД. Такве податке су изнели високи представници оружаних снага Руске Федерације. За све оне који дуже прате ову област, изнети подаци уопште нису били велико изненађење, већ напротив, сасвим очекивани.

Представници Руске Федерације су још током 2008, за време великих тензија и краткотрајног рата са својим суседом Грузијом, изнели у јавност информације да су Сједињене Америчке Државе, у оквиру свог партнерства са Грузијом, у бившим војним лабораторијама Совјетског Савеза, а које се сада налазе на територији Грузије, почеле да развијају капацитете за развој и производњу биолошког оружја. Светска, а нарочито западна јавност, тада је ову информацију сматрала обичном руском пропагандом, док су је званичници и САД-а и Грузије најоштрије демантовали. Поред тога, током тадашњег ратног сукоба између оружаних снага Руске Федерације и Грузије, руска војска није заузела ниједну од тих потенцијалних биолабораторија, тако да за своје тврдње није имала никакве иоле опипљивије доказе.

ОВАЈ пут, ситуација је потпуно другачија, јер су представници оружаних снага Руске Федерације, већ у првим недељама оружаног сукоба, заузели две такве „сумњиве“ локације, и део затечене документације одмах дале на увид јавности, како своје тако и светске. Након тога су и локације и заплењену документацију предале специјализованим службама на даље проучавање и експертизу.

Првих дана септембра 2022, представници Русије најавили су да ће све доказе о постојању биолошких лабораторија и њиховим недозвољеним активностима, које су наводно у директној супротности са међународном Конвенцијом о биолошком оружју, а чији су потписници и Украјина и САД, бити предате на увид одговарајућим стручним органима и комисијама Уједињених нација.

Из такве најаве и поступка представника Руске Федерације, узнемиреност светске јавности око постојања биолабораторија у Украјини, неће престати све док одговарајућа стручна тела УН не проуче достављену документацију и доказе, и не саопште своје експертско мишљење.

САСВИМ очекивано, за то време представници САД, оштро демантују све ове информације, тврдећи да је то само руска пропаганда, у којој нема ни трунке истине. Западни медији, бар они који припадају „главном току“ (eng. Main stream), у својим анализама закључују да руска пропаганда пласирањем оваквих информација има за циљ „оправдавање ничим изазване руске агресије на Украјину“.

Но, чини се, како ове наводне руске „бајке“ око постојања биолабораторија, како у Грузији тако и у Украјини, нису биле само за потребе оправдавања тренутних руских акција у свом непосредном суседству, већ ипак имају свој континуитет. Тако је 2017, у једној својој изјави, руски председник Владимир Путин упозорио „на постојање великог броја биолабораторија поред руских граница“.

Потпуној „забуни или разјашњењу“ око наводног постојања биолабораторија у Украјини највише је допринела једна немушта изјава Викторије Нуланд, помоћнице државног секретара САД за политичке послове, дата 08. марта 2022, када је рекла да су „Сједињене Америчке Државе предузеле све да материјали из биолабораторија не заврше у рукама Русије“!

ЧИНИ се , да САД полазе од својих некадашњих поступака у овој области, када покушавају да оптуже Руску Федерацију за измишљање постојања биолабораторија, како би тиме оправдале напад и агресију на Украјину. Сетимо се само говора америчког државног секретара Колина Пауела пред Саветом безбедности Уједињених нација, где је говорио читавих 76 минута. Тада је, очигледно у склопу припрема светске јавности за рат у Ираку, рекао да Садам Хусеин поседује биолошко оружје за масовно уништење, и да га производи у конвојима камиона који су непрекидно у покрету („мобилне лабораторије“), а на којима се налазе хемијске и биолошке лабораторије. Због те непрекидне мобилности лабораторије, инспектори Уједињених нација је не могу никада открити! Такође је рекао да режим Садама Хусеина помаже међународни тероризам и да намерава да дође у посед нуклеарног оружја. Своје тврдње је „поткрепио“ и одговарајућим илустрацијама на листовима хартије, па чак и некаквим „малим епруветама“. Тада ми је деловао исто толико озбиљно и уверљиво као што ми делује продавац на бувљаку који нуди „супер оштре, неуништиве и екстра квалитетне кухињске ножеве, који су несаломиви, никада се не могу иступити јер се оштре сами“, и то за само 50 динара! Ако им поверујете на реч и купите их, већ поподне, када узмете да их испробате код куће, сазнате да сте дебело намагарчени.

ГОСПОДИН Колин Паул је сам, после само неколико година од напуштања места америчког државног секретара, изјавио „да је тај говор нешто најсрамније што је учинио у својој читавој професионалној каријери“. Добро, јавно признање Колина Пауела да је тада лагао, представља својеврсни чин покајања, али мене занима шта дотични може да изјави у вези насталих последица рата у Ираку, а оне су: најмање 650.000 мртвих, што чини око 2,5% становника државе Ирак!

Будуће време, односно независне комисије и стручна тела неколико међународних организација, на чијем ангажовању и стручном мишљењу инсистира Руска Федерација, свакако ће показати шта је истина а шта лаж. Налази тих међународних тела могу имати далекосежне последице по јавно здравље, не само заинтересованих страна, односно Украјине и Руске Федерације, већ и читавог света.

Оно што ми можемо одмах урадити, како бисмо што боље разумели ову значајну и потенцијално опасну област по живот и здравље читавог човечанства, је да се вратимо у нешто даљу али и ближу прошлост, и размотримо досадашња различита искуства и приступе везане за употребу и развој биолошког оружја.

ПОД ОКРИЉЕМ ПЕНТАГОНА

ЈОШ  2020. године  министар спољних послова Руске Федерације, Сергеј Лавров, изјавио: „Америчке биолошке лабораторије, створене под окриљем Пентагона, налазе се дуж руских граница“. Из свега тога се може закључити да је Руска Федерација очигледно све време имала стручне и несумњиве информације у вези активности биолабораторија које су смештене у близини њене државне територије.

СУТРА: ЗАРАЖЕНИМ ЋЕБАДИМА ДЕСЕТКОВАЛИ ИНДИЈАНЦЕ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Албанци никада нису били острашћени као сада

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 18:38

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ОГРОМНА ЖИВОТИЊА СНИМЉЕНА У ЈАДРАНУ: Од призора застаје дах - израња из вода, прска, па се враћа у дубине (ВИДЕО)