ФЕЉТОН - У ЕНГЛЕСКОЈ И АМЕРИЦИ НЕСТАЛО ЕВРОПСКО ЗЛАТО: У току је слом светског поретка, украјински рат је симбол његовог почетка

Синиша Љепојевић

20. 10. 2022. у 18:00

ЕВРОПСКА унија и Европа више уопште нису важне и као амерички вазали неће ни учествовати у већ започетом успостављању нових односа у свету. Партнери у том стварању су Америка, Русија, Кина и Индија а за столом ће се наћи и Иран, Бразил и, вероватно, Турска.

ФЕЉТОН - У ЕНГЛЕСКОЈ И АМЕРИЦИ  НЕСТАЛО ЕВРОПСКО ЗЛАТО: У току је слом светског поретка, украјински рат је симбол његовог почетка

Зграда Америчких федералних резерви, Фото "Википедија"

У току је слом светског поретка, украјински рат је симбол његовог почетка, а ЕУ је била симбол тог сломљеног поретка. Како је рекао немачки председник Франк Валтер Штајнмајер, „све се руши брже него што се мислило".

А министар одбране Словачке, Јарослав Нађ тврди да се „Украјина бори за нашу (европску) будућност".  И зато је, каже, Словачка поклонила Украјини старе совјетске ракетне системе С-300. Заузврат, Америка је Словачкој обећала ракетни систем "патриот".

Русија је објавила да је словачки поклон С-300, одмах по испоруци, уништен у Украјини.

Занимљива симболика „европске будућности". Чешка министарка одбране Јана Чернохова објавила је 10. априла 2022. да ће тражити од Америке да и у Чешкој размести америчке војнике. Практично, да окупира земљу.

ЕУ је „конгломерат вазала" Америке. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен чак је донела одлуку да Американцима стави на располагање личне податке грађана земаља ЕУ.

ЗЕМЉЕ ЕУ у свом вазалству шаљу оружје у Украјину. То значи да је Европска унија у рату са Русијом. Али, шта о томе мисле грађани ЕУ? Лидери европске интеграције деценијама тврде да је интеграција сачувала мир у Европи, а сада је постала ратни хушкач и непосредан учесник у украјинском рату.

ЕУ је, како је саопштено, „дозволила" властима Украјине да поделе оружје обичним грађанима, што је кардинална грешка. Наоружавањем грађана, ЕУ их је претворила у учеснике оружаног сукоба, самим тим и у потенцијалне ратне циљеве, а они су ипак - цивили. Али, ти људи нису ни под чијом командом и оружје махом користе за личне освете, криминалне радње и, генерално, насиље. Много је таквих ситуација широм света, са трагичним исходима. На пример, када су Французи у Тавагри, у Либији, наоружали локално становништво, оно је од 11. до 13. августа 2011. убило око тридесет хиљада тамнопутих Африканаца.

У ствари, до самоубиства је дошло одавно али је оно тек сада постало очигледно. Шта о томе мисле народи Европе, то је, наравно, нешто сасвим друго.  Није реч о Европској комисији, њеним регулацијама које оптерећују економије земаља, или ЕУ институцијама, него о процесу самоубиства цивилизације коју зовемо Европа. Истовремено, Европа и њени лидери окрећу главу и праве се да то функционише, да је све нормално, што симболизује дубоку хуманистичку кризу Старог континента.

РАТ У УКРАЈИНИ отворио је још један озбиљан проблем међу западним савезницима, а то је судбина државних златних резерви које су западне земље депоновале у Енглеској банци и америчким Федералним резервама. У посебном проблему је Велика Британија.

Док и даље негује свој непостојећи значај, на пример у Украјини и Босни и Херцеговини, она је суочена са веома озбиљним проблемом који у јавности уопште није присутан. Реч је о злату које су многе државе, пре свега чланице НАТО-а, депоновале у Енглеској банци.

Како ствари стоје, појавило се довољно сумњи да тог злата више нема. Постоје папири и "евиденција" да је злато у Енглеској банци али да ли оно и стварно, физички постоји - то више није извесно.  Злата, у ствари, одавно нема јер га је Велика Британија користила као колатерал за државне кредите а неке је и сама продала. Узгред, то је био и разлог што је Велика Британија пре неколико година, а под изговором гушења демократије у тој земљи, запленила златне резерве Венецуеле, које су биле депоноване у Лондону. У истом, „златном" проблему налази се и Америка.

Ни Велика Британија, а ни Америка, неће моћи да тим земљама врате злато јер га, по свему судећи, нема, потрошено је. То је суштински проблем а Украјина је, у основи, само узалудна куповина времена. Проблем депонованог злата је, такође, један од разлога што финансијски преговори између Велике Британије и ЕУ још нису завршени, тачније сви досадашњи су пропали и проблем је остао отворен. Међутим и Русија је одлучила да нафту, гас и друге производе и сировине Европи продаје или за рубље или за злато.

У ТАКВОМ амбијенту новог финансијског система многе земље су принуђене да од Велике Британије и Америке траже да им врате њихово депоновано државно злато. На Острву су још од 1945. године европске земље, сада чланице НАТО-а и ЕУ, депоновале своје златне резерве и сада их траже назад.

Али, према тврдњама већине банкарских стручњака, тог злата у депоима Енглеске банке нема. То, међутим, може да доведе до историјских проблема и до неке врсте интерног „златног рата", не само у ЕУ него и у оквиру НАТО-а.

Енглеска банка има два избора: или да одлаже повратак злата његовим власницима или да им злато никада не врати јер оно не постоји. Или је колатерал, или продато, или пак убачено на финансијско тржиште у разне деривате, као „папирно злато" То се у дериватима користи у односу 100 : 1. Нико до сада није имао прилике да види злато у трезорима Енглеске банке нити је оно заведено у њеним књигама.

Непријатељства и проблеми отпочеће онда када те земље званично крену у повраћај свог злата, а пре тога испоставе захтеве за ангажовање независног ревизора који би требало да утврди реално стање. Лондон ће одуговлачити тај процес, што ће само погоршати ситуацију. Или пописа неће бити а ако земље буду тражиле да барем виде своје злато Велика Британија ће им вероватно показати злато Русије, заплењено у санкцијама. Немачка је већ затражила да јој Велика Британија врати један део злата и морала је да чека пет година. Када је злато недавно враћено испоставило се да полуге нису оне које су оригинално депоноване. Берлин је повраћај затражио и од америчких Федералних резерви али у том науму није успео.

КАДА  једног часа проблем букне, Америка ће, наравно, бити на страни Велике Британије јер је и сама у сличној ситуацији. У Федералним резервама тог злата или нема или оно којег има није оно што је оригинално било депоновано.

Проблем туђег злата могао би да буде и један од разлога зашто је британска елита подржала излазак из ЕУ и потом се, као никада до сада, бацила у загрљај Америке. Велика Британија ће одуговлачи па ће тражити и да се утврди чије је то злато, пошто је Европска унија, као нека врста супердржаве, нови правни субјект. Биће то дугачак судски процес иако се још не зна који би суд могао да буде надлежан за ово питање.

На удару ће поново бити ЕУ, суочена са новим понижењима, и то би чак могао да буде и један од разлога, целе америчко-британске авантуре у Украјини и британске  агресивности.

Али, веома је могуће да проблем потрошеног злата буде завршни ударац и западном савезништву и НАТО.

НОВИ ПРОЦЕС НА ВИДИКУ

САНКЦИЈЕ према Русији и њихово постепено увођење и Кини, као и заплена руских златних и девизних резерви у иностранству, означиле су крај досадашњег глобалног финансијског система. Сада, када се велики део светске трговине, због политике санкција, враћа златној подлози и када злато поново постаје једини стварни новац, већина земаља жели да своје златне резерве, депоноване углавном у Лондону и Америци, врати кући, у своје трезоре. Тај процес је већ отпочео.

СУТРА: ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени