МИНИСТАР МАЛИ НА ПРВОЈ: Ове године са стопом раста преко 6 одсто, Србија прва у Европи - помоћ грађанима се наставља (ФОТО)

Novosti online

22. 05. 2021. у 09:55

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије, Синиша Мали, гостовао је у "Јутру на Првој" .

МИНИСТАР МАЛИ НА ПРВОЈ: Ове године са стопом раста преко 6 одсто, Србија прва у Европи - помоћ грађанима се наставља (ФОТО)

Фото: Принтсцреен

- Укупно је помоћ од 30 евра добило пет милиона и 750 хиљада грађана. Ово је само први део помоћи, првих 30 евра, нема потребе да се људи поново пријављују за других 30 евра, то ће бити исплаћено у новембру - казао је Мали.

Ипак, постојало је и одређених рекламација.

- С времена на време поткраде се нека грешка, ми ћемо то све проверити, нема много рекламација. Имате личне карте које су, на пример, истекле. Ако су људи рекламирали да постоји грешка, новац ће добити новац следеће недеље, решићемо проблем - напоменуо је Мали за Телевизију Прва.

На питање да ли неплаћене казне можда утичу на исплату помоћи, министар је рекао да нема.

Фото: Принтсцреен

Свим грађанима на Косову и Метохији, каже, биће исплаћено по 100 евра, као и 200 евра незапосленима.

- У понедељак, 24. маја, исплатићемо све људе на Косову и Метохији - казао је.

Како је најавио, 26. маја следи исплата за аутопревознике, а 8. јуна исплатиће се и трећа минимална зарада.

- 15. или 16. јуна ћемо такође на рачун свих незапослених пребацити и износ од 60 евра - рекао је министар.

Он је подсетио и на додатних 3.000 динара за вакцинисане грађане. Каже и да нису потребни докази о вакцинацију, већ да све постоји у оквиру еУправе.

Фото: Принтсцреен

Улагања у инфраструктуру и екологију

Никада више не улаже се у инфраструктуру, али и екологију, каже Мали.

- Улагање у инфраструктуру вам подиже квалитет живота, запошљава привреду, подстиче приватне инвестиције - имате нове фабрике које ту ничу. Ми смо ове године са стопом раста преко 6 одсто, први у Европи - истакао је.

На питање да ли се може очекивати повећање плата и пензија у наредном периоду, Мали каже да је "велики оптимиста".

- До краја 2025. године просечна плата у Србији биће 900 евра, а просечна пензија 430 евра - рекао је он.

Скупштина Србије усвојила је недавно и Закон о метроу и градској железници.

- Тиме су се створили сви правни предуслови да кренемо да реализацијом пројекта метроа. До краја године почеће изградња прве линије - најавио је.

Гасни интерконектор Ниш - Димитровград - Бугарска

- После ове емисије идем са председником у Шабац. Председник је јуче био у обиласку Србије. Контакт са грађанима и решавање проблема је мнајважније. Хоћемо да асфалтирамо сваки пут до сваке куће. Имате километре и километре путева које нико није деценијама асфалтирао. Веома важан уговор је око гасног интерконектора. То ствара могућност да имамо и алтернтивно снабдевање, да нам гас долази у Србију. Имамо огромну потражњу за гасом. Гас је увек бољи од од мазута и слично - рекао је министар. 

Фото: Принтсцреен

Помоћ за запослене

- Помоћ иде директно запосленом. Цела помоћ је усмерена на то да грађани добију више новца и да лакше преброде период са корона вирусом. Сачували смо радна места и запосленост и производне капацитете, на прави начин што размишљали о томе - закључио је министар. 

Фото: Принтсцреен

Подсетимо, пре гостовања министар је на свом Инстаграм налогу објавио теме о којима ће говорити у емисији:

- Овог јутра на @јутронапрвој са @маријасавицстамениц разговарамо о директној подршци грађанима и привреди, како бисмо умањили негативне ефекте вируса Ковид-19. Јуче је завршена исплата 30 евра свим пунолетним грађанима Србије који су се успешно пријавили. Затим, у понедељак 24. маја исплаћујемо помоћ за Србе на КиМ, онда 26. маја и другу рату за аутопревознике. Када је реч о исплатама у јуну, 8. јуна биће исплаћена још једна половина минималне зараде за запослене у привреди, а онда и половином тог месеца исплата у износу од 60 евра за незапослене. Када је реч о помоћи за вакцинисане, они могу да се пријаве за ту помоћ од 1. до 15. јуна, путем портала Управе за трезор и контакт центра, након чега за њих следи и исплата у износу од 3.000 динара. - објавио је на свом Инстаграм профилу Синиша Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)