ВЕЋ СТИГЛО 500 ЖАЛБИ: На почетку много примедаба на нацрт Просторног плана Србије до 2035.

С. Б.

12. 05. 2021. у 11:00

МЕСЕЦ дана су грађани Србије и стручна јавност имали прилике да завире у Нацрт просторног плана Србије до 2035. године. Дан после званичног завршетка јавног увида, Министарство грађевинарства примило је око 500 примедаба. Носиоци пројекта, међутим, очекују да ће праву представу имати за десетак дана, јер већина заинтересованих сугестије доставља редовном поштом.

ВЕЋ СТИГЛО 500 ЖАЛБИ: На почетку много примедаба на нацрт Просторног плана Србије до 2035.

Фото Танјуг

Овај стратешки документ би требало да да смернице како ће се Србија наредних 14 година развијати инфраструктурно, индустријски, енергетски, али и демографски, па и по питању заштите животне средине. У првом налету, нешто на ту тему имали су најпре да додају грађани престонице.

- Становници Београда и Панчева су доставили највише примедаба, мада има доста коментара који су достављени електронском поштом, за које подносиоци нису доставили своје контакт-податке - објашњавају у Министарству грађевине. -Прецизно се зато не зна из којег краја Србије би могле бити те примедбе. Највише коментара је на стање квалитета животне средине, затим на области рударства и енергетике, саобраћаја, заштите природног и културног наслеђа и планирани концепт развоја туризма. Треба скренути пажњу да има квалитетних и прецизних коментара невладиног сектора, појединаца, као и представника јавног сектора и јединица локалних самоуправа, који ће бити пажљиво размотрени, и који ће несумњиво побољшати квалитет овог планског документа.

У Министарству објашњавају да доста дописа не исказује конкретну примедбу, нити сугестију.

- Већи број коментара који су стигли електронском поштом су коментари општег карактера који се не односе конкретно на предметни нацрт плана, већ једнострано указују на "катастрофичан" сценарио развоја по коме ће у будућности у Србији бити угрожен квалитет животне средине, а самим тим и квалитет живота - кажу у Министарству. - Ови коментари су резултат нихилистичког приступа појединаца, који по правилу негативно коментаришу све развојне пројекте и све активности Владе Србије и ресорних министарстава. Ови коментари не одговарају чињеничном стању, злонамерни су и често обмањују јавност ширењем лажних вести.

ТРЖИШТЕ

АУТОРИ Предлога просторног плана Србије међу негативне тенденције просторног развоја, између осталог, издвајају чињеницу да се повећава тржишна оријентисаност планирања у односу на јавне интересе. Истичу да се наставља емиграција и опадање броја становника, демографски је исцрпљена већина планинских, приграничних и других мање доступних подручја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)