СРБИЈА ЈЕСТЕ ШАМПИОН! Мали одговорио Шошкићу - Од бившег гувернера НБС очекивао сам мало више познавања материје

Новости онлине

05. 05. 2021. у 16:58

МИНИСТАР финансија у Влади Републике данас је одговорио на критике бившег гувернера Народне банке Србије (НБС) и професора Економског факултета Дејана Шошкића, које је оценио као политиканску злоупотребу озбиљне функције коју обавља, зарад стицања јефтиних политичких поена за себе и оне на чијем је платном списку.

СРБИЈА ЈЕСТЕ ШАМПИОН! Мали одговорио Шошкићу - Од бившег гувернера НБС очекивао сам мало више познавања материје

Фото Танјуг

-То да нема говора да је Србија шампион, а да је помоћ грађанима ново задуживање могу да кажу само или озбиљно збуњени пропагандном машинеријом самозваног лидера опозиције, или они који сваки свој наступ малициозно користе да унизе резултате који се постижу, упркос бројним проблемима које изазива пандемија вируса корона. Од бившег гувернера ипак сам очекивао мало више познавања материје, јер реалност је далеко од његове фикције-, навео је министар. 

Мали је навео да појединци још од прошле године неоправдано критикују издвајања државе за све пунолетне држављане, које оцењују као неселективне. 

-Неумесно је правити разлику између грађана и управо ту је разлика између нас и вас који сте некада владали овом земљом. Нажалост, требало је препознати размере пандемије која је утицала буквално на све грађане и то је основни разлог зашто се држава није определила за селективан приступ при подели помоћи. Уколико неко не жели, јер сматра да има довољно новца, не мора да се пријави за помоћ- изричит је Мали. 

Када је реч о стабилности јавног дуга, Србија спада међу ретке земље које га држе на нивоу испод прописаних 60 одсто БДП-а, колико је предвиђено Мастришким споразумом, навео је министар и објаснио да смо чак и по том питању међу најбољим земљама у Евопи.

-Јавни дуг је тако на крају марта ове године износио 55,7 процената БДП-a, а прошлу, изузетно тешку годину, Србија је успела да заврши са јавним дугом од 57,4 процента БДП-а- објаснио је Мали и додао да се очекује да уз високе стопе раста ове године, јавни дуг остане стабилан и испод 60 одсто БДП-а.

Министар је напоменуо да је раст БДП-а Србије у првом кварталу био 1,2 одсто у односу на исти период прошле године.

-Ми очекујемо да пребацимо раст од 10 одсто БДП-а у другом кварталу. Надамо се да ће то бити и више од 11 процената, а тада ћемо моћи да говоримо о расту већем од прогнозираног за ову годину. И прошле године смо имали један од најмањих падова БДП-а у Европи, а ове године оптимистично очекујемо да будемо на врху старог континента по питању успешности економије- рекао је он. 

Напоменуо је да су успех Србије препознале светске финансијске организације попут Светске банке и Међународног монетарног фонда, које су дале за нијансу конзервативнију процену раста ове године – пет и 4,5 одсто. 

-Захваљујући одговорној и пре свега домаћинској политици коју водимо, што је за време док сте ви владали била мисаона именица, Србија је успела да прошле године издвоји два пакета економске помоћи вредна 704 милијарде, а ове године 257 милијарди динара. Све то не би било могуће без тешких мера фискалне консолидације, на шта смо били приморани због ваше заоставштине. Али, то је уродило плодом и наша земља је четири године заредом имала суфицит у буџету, остварили смо бројне уштеде и успели да коначно после много времена станемо на ноге. Успели смо да уместо падања у понор, светлосном брзином кренемо напред и од тога не одустајемо- истакао је Мали. 

Осврнуо се и на критику поводом „мањка“ инвестиција по Шошкићу.

-Вероватно не прати довољно добро, када не зна да је наша земља, за разлику од времена када су они владали, уложила огромна средства, посебно ове године за капиталне инвестиције. Подсетићу га да је удео јавних инвестиција у БДП-у ове године рекордних 7,2 одсто БДП-а. Подсетићу га и да је удео капиталних расхода у БДП-у 2010. године, за време њеховог мандата, износио 3,2% БДП-а, а да је 2011. тај проценат био 3,1 одсто- објаснио је он и поновио да без обзира на велика улагања, јавни дуг неће ићи преко 60 одсто БДП-а.

Он се присетио и заоставштине некадашњег гувернера Шошкића, за ког је рекао да је само један у низу мајстора за пропаст.

-Динар је маестрално губио на вредности у њихово време. Грађани не заборављају да је тада курс динара био 81, а да се муњевитом брзином попео на чак 113,13, колико је износио 2012. године, дакле за време мандата Дејана Шошкића. Све то се одразило на животни стандард грађана, утицало на много скупље отплаћивање стамбених кредита итд... Успели сте да обезвредите реални доходак грађана и да им тако умногоме урушите квалитет живота. Са друге стране, ми смо у последњих неколико година, за време тешке фискалне консолидације, успели да одржимо стабилан курс, који се не мења годинама. Када је реч о привредном расту, он је 2012. године, док је Шошкић био гувернер, био у минусу и износио -0,7%. Дакле, нисте имали кризу као што је имате данас, а имали сте пад привредне активности. Ми смо пре пандемије корона вируса почели да достижемо високе стопе раста од преко 4%, задржали смо одличне резултате и у време пандемије, а очекујемо да ове године достигнемо и раст од 6%. Када је реч о апсолутном износу БДП-а, 2012. године је на пример био 33,6 милијарди евра, а пројекције за ову годину су да ће бити 50,4 милијарде евра. Можемо да причамо и о незапослености, која је 2012. године, за време његовог мандата, износила рекордних 23,9% а која је прошле године, у време највеће кризе, остала на 9%- навео је Мали.

Министар се присетио, како каже, и сумануто високих стопа инфлација за време Шокшкићевог мандата.

-Шошкићу, грађани, али и привреда сада више него икада имају разлога да верују у пословну перспективу и у институције система. Нисмо заборавили да је инфлација у то ваше време, 2011. године, дошла до рекордних 11%, чиме је додатно обезвређен реални доходак грађана. Данас је инфлација на нивоу од 1,5%. Ова држава се истргла из шапа моћника који су чинили све да је економски руинирају. Грађани то памте и знају да ће држава стати иза њих онда када је то најпотребније, а знају и колико је после вас остало опустошених фабрика, колико стотина радних места је због вас угашено, а сећају се како су преживљавали са енормно ниским зарадама. То вам неће заборавити-, закључио је Мали. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)