ЦЕНЕ НЕКРЕТНИНА СКОЧИЛЕ 20 ОДСТО: Овај српски град је био отписан, а сада се граде станови и пословни објекти, ниче и тржни центар

Novosti online

04. 05. 2021. у 01:11

ЦЕНЕ квадрата и продаје станова расту у целој Србији последњих неколико месеци и достижу невероватна поскупљења.

ЦЕНЕ НЕКРЕТНИНА СКОЧИЛЕ 20 ОДСТО: Овај српски град је био отписан, а сада се граде станови и пословни објекти, ниче и тржни центар

Фото: Новости

Чак и градови који се нису сматрали атрактивним за становање, сада подижу цену квадрата, док је потражња за становима и кућама све је већа.

Тако је у Бору, који важи за рударски град, кварат за кратко време поскупео за 20 одсто и према речима агента за некретине, ова цена ће још расти. На овом месту планирају се велика улагања како би се привукао што већи број људи и породица. С друге стране, није мали број оних који сматрају да због близине рудника Бор може да буде атрактивна локација за посао, али не и пожељно место за живот.

КВАДРАТ ОД 750 ЕВРА ГОТОВО ПРЕСЕДАН

У Бору у коме због близине рудника цене станова углавном нису прелазили цену од 400 евра по квадрату, сада су поскупели за 20 одсто. Цена квадрата на појединим местима у Бору износи и до 750 евра, што је готово преседан у овом граду.

- Цене квадрата станова у Бору у зависности од локације крећу се од 300 па све до 800 евра. Просечан квадрат је око 500 евра. Највише се купују двоипособни станови, до 70 квадрата. Много је већа понуда станова него кућа, и то углавном у солитерима. Куће су доста јефтиније и њихова цена је понекад мања од 300 евра по квадрату, зато што је мала потражња за њима - кажу из једне од агенција за некретнине у овом граду.

ЗАШТО СЕ КУПУЈУ СТАНОВИ У БОРУ?

Највећи број људи који купује станове у Бору су они који су запослени у Рударско топионичарксом басену. Они чине чак 80 до 90 одсто станара.

- То је компанија која припада кинеском ЗиЂину и они који тамо раде имају веће плате него што је раније био случај. Због тога и повољних услова кредита, станови се више не изнајмљују као некада, већ се све више купују. Осим тога, запослених је све више, станови су све бољи и ради се на побољшању услова живота у Бору, па је и то разлог зашто цена расте - кажу из агенције.

БОР СЕ "ВРАЋА ИЗ МРТВИХ"?

Иако се деценијама сматра добрим за посао, али непожељним за живот због близине рудника, у Бор се сада улаже све више како би се град "подигао из мртвих", како би се побољшали услови за живот и како би се уложило у инфраструкутру. Град Бор ставио је на рани јавни увид Измене и допуне плана генералне регулације градског насеља Бор, које предвиђају "грађевински бум" у овом граду. План обухвата укупно 24 локације на којима су предвиђене урбанистичке измене, међу којима су планови за градњу стамбених и пословних објеката, паркинг простора, шопинг мола, стартап иновативног центра и пречистача отпадних вода.

Према писању медија, у зони ужег градског центра, постојећим пословним објектима биће дата могућност за доградњу и изградњу нових објеката. На појединим местима предивђено је претварање у колективне стамбене зграде, са могућношћу формирања пословних простора у приземним етажама. Планирано је да се прошири паркинг простор, док ће на локацији Спортско – рекреативног центра, део спортског терена бити пренамењен за изградњу шопинг центра са паркинг простором и урбаним мобилијаром. У плану је и градња система за пречишћавање отпадних вода ван грађевинског реона насеља Бор, на шумском земљишту. Уз то, у граду се планира изградња Стартат иновативнивног центра, као и за изградњу Азила за псе.

ДА ЈЕ СВЕ САМО ПРИВИД?

Архитеткта Милан Аџић који је пореклом из Бора, али већ деценијама живи у Београду, каже да ће нови услови свакако олакшати живот онима који раде у Бору, али нису довољни да би се неко ко има посао у другом граду, са породицом вратио у ово место на истоку Србије.

- Највећи број људи који живи у Бору тамо је само привремено. Након што заврше посао они се враћају у своје градове из којих су дошли и тако је већ деценијама. Због загађења и лошег ваздуха они који су заправо из тог краја, одлазе у друге градове. Волео бих да се то промени и да се више улаже у квалитет живота у Бору, али да ли ће да буде тако, остаје да видимо - каже Милан Аџић.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)