ОВА ПРОФЕСИЈА ЈЕ МЕЂУ НАЈТРАЖЕНИЈИМ У СРБИЈИ: Након завршеног факултета не чекају дуго на посао

Novosti online

02. 05. 2021. у 20:09

СТАТИСТИКА Националне службе за запошљавање показује да је највећа потражња од стране послодаваца за високообразоване, у прошлој години била за дипломираним и мастер инжењерима машинства, а после тога следе ИТ сектор, електротехника и грађевинарство.

ОВА ПРОФЕСИЈА ЈЕ МЕЂУ НАЈТРАЖЕНИЈИМ У СРБИЈИ: Након завршеног факултета не чекају дуго на посао

Илустрација Фото Н. Скендерија

Такође, према односу броја пријављених кандидата по радном месту, после ИТ сектора најмање пријављених је машинских инжењера.

- Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву је државни факултет са традицијом у образовању инжењера дугом 60 година. Настао је из потребе привреде у окружењу као одељење Машинског факултета из Београда. Данас је то самосталан факултет који припада Универзитету у Крагујевцу и на коме се изводе акредитоване академске студије машинства, грађевинарства, а од прошле године, и студије инжењерства заштите на раду. Трендови показују да ће потреба за инжењерима заштите на раду расти услед усклађивања законске рагулативе са прописима Европске уније, што је био и кључни разлог акредитације овог новог студијског програма на факултету - кажу у ФМГ из Краљева.

Ово потврђује и велики број уговора о пословно-техничкој сарадњи, које је факултет потписао са компанијама у окружењу. 

- Да би на време обезбедили најбоље инжењере компаније су почеле са стипендирањем наших најбољих студената и плаћеним студентским праксама, јер велики број студената већ на четвртој години студија добија запослење. Наши студенти мастер студија углавном завршавају студије уз посао -  рекли су у ФМГ.

На студије машинског инжењерства, ове године факултет уписује 80 буџетских студената. На Факултету се реализују сва три нивоа студија: четворогодишње основне студије, мастер студије које трају једну годину и докторске студије у трајању од 3 године.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)