РАСТЕМО ВИШЕ ОД РЕГИОНА: Светска банка процењује да би српски БДП могао да порасте пет одсто

С. Б.

27. 04. 2021. у 19:54

ПРИВРЕДА Србије би ове године могла да порасте пет одсто. У најновијем извештају Светске банке региону Западног Балкана се предвиђа опоравак од 4,4 одсто. И поред тога, аналитичари упозоравају да регион наредних неколико година неће успети да достигне ниво на ком би био да није било прошлогодишњег пада.

РАСТЕМО ВИШЕ ОД РЕГИОНА: Светска банка процењује да би српски БДП могао да порасте пет одсто

У Србији пада незапосленост / Фото Танјуг

Западни Балкан је прошлу годну завршио са "минусом" од 3,4 одсто, што је боље од региона Централне и Источне Европе, где је он био 4,8 одсто, или Европске уније, која је пала чак седам одсто.

- Процењујемо да ће српска економија и даље расти близу свог средњорочног тренда, између 3,5 и 4 одсто годишње - истиче Лазар Шестовић, економиста Светске банке. - Основни фактор који може да угрози или помогне јесте оно што ће се дешавати на глобалном тржишту. Да ли ће доћи до раста цене задуживања, како ће се кретати тражња за српским извозом, али и шта ће бити са дознакама. Што је дужа криза у ЕУ, толико ће бити мање дознака, а оне су за нас од виталног значаја. Много тога Србија може да уради. Треба радити на побољшању пословног окружења, како би се повећале приватне инвестиције. Ту смо у заостатку за светом. Треба дати максимум да се убрза процес европских интеграција. И тај раст треба што више окренути животној средини. Смањити употребу природних ресурса, смањити емисију гасова и учити српску привреду отпорнијом на климатске промене.

Пандемија у Србији, мимо очекивања, није драстично повећала незапосленост. Напротив. Стопа незапослености, према процени Републичког завода за статистику, смањена је. Слично се десило и у остатку региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)