МИНИСТАР МАЛИ: Договорен нови саветодавни аранжман Републике Србије са ММФ-ом

Новости онлајн

23. 04. 2021. у 18:26

МИНИСТАР финансија Синиша Мали одржао је данас завршни састанак са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф мисије Јан Кес Мартејн, а у оквиру консултација по члану IV Статута ММФ-а.

МИНИСТАР МАЛИ: Договорен нови саветодавни аранжман Републике Србије са ММФ-ом

Фото: Принтскрин

На састанку су учествовали и представници Народне банке Републике Србије.

Тема разговора, који су се одржавали у онлајн – формату, је био нови аранжман који треба да буде потписан са том међународном институцијом, као и укупна фискална, монетарна и макроекономска кретања у контексту пандемије вируса ковид-19.

Након што је Република Србија успешно завршила претходни аранжман „Инструмент за координацију политика“ у јануару 2021. године, неки од предложених реформских циљева у новом аранжману су: усвајање фискалног правила које би ограничило висину дефицита у односу на јавни дуг, затим усвајање Стратегије за развој тржишта капитала са пратећим акционим планом, усвајање акционог плана за имплементацију политике власништва у државним и јавним предузећима.

Министар Мали је истакао да ће најважнији циљ новог аранжмана бити да се сачувају постигнути резултати, као и да се настави са важним структурним реформама како би Србија могла да достигне још веће стопе привредног раста. Он је захвалио шефу Мисије Јан Кес Мартејну на поверењу у Србију и досадашњој успешној сарадњи, те истакао да се радује њеном наставку.

Нови аранжман би требало да буде потписан до средине ове године, неће подразумевати финансијску подршку, већ ће бити искључиво саветодавног карактера, и трајаће две и по године, односно до краја 2023. године.

Представници Мисије ММФ-а су истакли и да је Србија снажним мерама одговорила на кризу изазвану корона вирусом, те да је вакцинација у Србији била међу најуспешнијима у Европи, као и да очекују да привредни раст до краја године буде 5%. У годинама које долазе, ММФ очекује да раст буде око 4%. Истакнуто је и да ће последње мере помоћи, укључујући и проширење гарантне шеме, помоћи  да се очува запосленост у приватном сектору.

Саговорници су се сагласили да је најважније да се сачува тешко стечена репутација фискално сигурне земље, као и да се настави са одговорном фискалном политиком како би јавни дуг остао под контролом, односно како не би прешао 60% БДП-а.

Редовне консултације које ММФ спроводи по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције ММФ-а на сваке две године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)