ПРАЗНИЦИ ПОДИГЛИ ЦЕНУ МЕСА: Иако је поскупљење око 20 одсто, не би требало да га осете потрошачи

Ј. Су.

23. 04. 2021. у 10:00

ОТКУПНА цена свињског меса, после више од пола године, почела је да расте. Кланице тренутно купују од произвођача за неких 160 динара по килограму. До пре неколико дана, откупна цена је била неких 110 динара. Раст откупне цене за неких 20 одсто, међутим, не би требало да утиче и на поскупљење свињског меса.

ПРАЗНИЦИ ПОДИГЛИ ЦЕНУ МЕСА: Иако је поскупљење око 20 одсто, не би требало да га осете потрошачи

Фото Танјуг

Према речима Зорана Ерића, председника Асоцијације сточара Срема и Мачве, узгој свиња је постао неисплатив, јер је све поскупело. Само је цена сточне хране отишла за 30 одсто горе. Чак ни откупом од 160 динара по килограму, не подмирују се основни трошкови производње.

- Почела је и држава да узима товљенике од узгајивача, и то од оних који су добијали раније кукуруз у замену за свиње - објашњава Ерић. - То су сточари који су добили кукуруз, а били задужени у месу. Тренутно је мера државе да сад узима товљенике довела до малог померања на тржишту, како би угасили велики пожар који је настао. Нажалост, и даље имамо мешетаре и накупце, који хватају људе који нису обавештени да је цена свиња порасла.

Недавно су представници удружења сточара имали састанак са кланичарима. Договорили су се да ће у наредном периоду бити смањен и увоз свињског меса, како би кланичари откупили што веће количине из домаће производње. Уз то, Управа за ветерину је добила налог да додатно пооштри мере приликом увоза, поштујући највише здравствене стандарде.

- Много малих произвођача је престало да се бави овим послом, јер им се не исплати - говори Ерић. - Остале су средње и велике фарме, које имају заокружен циклус производње. Уз то, од извоза сада нема ништа. Велики је проблем са афричком кугом свиња. Није прошло ни довољно времена од престанка вакцинације против класичне куге свиња, да би месо могло у земље ЕУ. С друге стране, несметано се увозе велике количине смрзнутог свињског меса за прераду.

ДОБРА ЗАРАДА

КАКО нам је испричао Ерић, последњих месеци највише су зарађивали трговци. Он су куповали месо од 100 до 120 дианра по килограму, а продавали килограм бута и за 500 динара.

- Када стигне до трговине, прерађени товљеник се продаје за 350 до 500 динара по килограму, у зависности од категорије меса. Најскупљи је свињски бут - истиче наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)