КРЕЋЕ ИЗРАДА НАЦИОНАЛНОГ ПЛАНА ЗА ЗЕЛЕНИЈУ И ЧИСТИЈУ СРБИЈУ: Главни циљеви повећање енергетске ефикасности и смањење емисије гасова

Е.Б.Т.

20. 04. 2021. у 14:30

ИНТЕГРИСАНИ национални план за енергетику и климу стратешки је значајан документ за нашу земљу, а њиме ће се дефинисти циљеви повећања енергетске ефикасности, обновљивих извора и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште за 2030. годину, као и политике и мере за њихово испуњавање у складу са опредељењем Србије ка зеленијој и чистијој енергетици.

КРЕЋЕ ИЗРАДА НАЦИОНАЛНОГ ПЛАНА ЗА ЗЕЛЕНИЈУ И ЧИСТИЈУ СРБИЈУ:  Главни циљеви повећање енергетске ефикасности и смањење емисије гасова

Фото Н. Фифић

Ово је данас истакла ресорна министарка Зорана Михајловић током председавања првим састанком Управног одбора пројекта „Даљи развој капацитета за енергетско планирање“ у оквиру кога ће бити израђен Нацрт интегрисаног националног плана за енергетику и климу за период 2021–2030. године  са визијом до 2050. године. Важно је, како је нагласила, да тај стратешки документ буде завршен што раније, много пре децембра.

- У Скупштини ће данас бити усвојена четири закона из области рударства и енергетике, који  представљају прекретницу у нашем енергетском сектору – оценила је министарка. -Крећемо у израду стратегије развоја енергетике, усвојен је и Закон о климатским променама, као и Стратегија нискоугљеничног развоја и све су то важни кораци ка новој енергетској политици државе.

Помоћник министра финансија, Марко Јовановић, истакао је да управо еколошко-енергетски пројекти попут овог, најбоље одсликавају значај претприступне помоћи ЕУ за квалитет живота грађана.

- Главни циљ пројекта, вредног 900.000 евра, који је финансиран од стране Европске уније кроз програм ИПА 2017, јесте унапређење регулаторног оквира за енергетску политику и усклађивање са захтевима енергетске заједнице и правних тековина Европске уније, који ће допринети интеграцији енергетских и климатских циљева - навео је Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)