"ТО ЈЕ ЦИЉ И ПУТ С КОГ НЕЋЕМО СКРЕНУТИ": Мали о борби против сиве економије и наградној игри "Узми рачун и победи"

Новости онлајн

20. 04. 2021. у 13:47

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас нови круг наградне игре „Узми рачун и победи 2021“, која почиње 15. маја и трајаће до 25. јуна, док ће други круг бити организован на јесен ове године.

ТО ЈЕ ЦИЉ И ПУТ С КОГ НЕЋЕМО СКРЕНУТИ: Мали о борби против сиве економије и наградној игри Узми рачун и победи

Фото: Новости

Мали је истакао да су прошлогодишњи резултати наградне игре били одлични, због чега је донета одлука да се она ове године поново организује.

- У оном великом базену је било 11,5 милиона коверата, што је 115 милиона фискалних рачуна и слипова. Израчунали смо да је у тим рачунима било око 100 милиона евра пореза на додату вредност - рекао је он.

Мали је напоменуо да је свест грађана о важности борбе против сиве економије подигнута, посебно када је у питању значај узимања фискалног рачуна приликом куповине.

- То је значајно јер на тај начин обезбеђујемо новац за буџет, а онда од тог новца повећавамо плате и пензије, инвестирамо у болнице, школе, вртиће, набавку лекова, за борбу против пандемије вируса корона. Веома је важно да ту свест наставимо и даље да дижемо - навео је министар.

Синиша Мали је рекао да коверте са слиповима и фискалним рачунима већ могу да се шаљу, и додао да су правила наградне игре непромењена у односу на прошлу годину.  Рачуни који ће се узимати у обзир су од 1. априла 2021. године.

Фото: Новости

- У свакој коверти треба да буде бар десет фискалних рачуна, или бар десет слипова од платних картица, минималне појединачне вредности од 100 динара. Поштарина се не плаћа, ту се правила нису променила. Важно је и то што смо подигли наградни фонд са 250 милиона на 350 милиона динара па је у игри 16 станова и 60 аутомобила фијат 500 Л. Желимо да учинимо све да грађанима ова наградна игра буде атрактивнија, а с друге стране да наставимо да подижемо свест о важности борбе против сиве економије - рекао је Мали.

Подсетио је да је у претходном периоду усвојено неколико важних закона, с циљем смањења утицаја сиве економије, попут Закона о фискализацији, који треба да почне са применом од 1. јануара 2022. године.

- Увелико радимо на припремама привреде да од 1. јануара следеће године имамо нове фискалне касе, које ће бити у стварном времену повезане са Пореском управом, што ће омогућити ефикаснију борбу против сиве економије и много бољу наплату пореза на додату вредност - навео је он.

Напоменуо је и да је усвојен Закон о јавним набавкама, а који транспарентно дефинише поступак јавних набавки кроз централизовани портал, што је у складу са стандардима Европске уније.

- Ове и наредне недеље пред посланицима Скупштине Србије биће Предлог закона о е-фактурама, односно о електронском фактурисању. То ће у потпуности променити начин функционисања српске привреде, бар када су фактуре у питању. Прелазимо са папирних на коришћење електронских фактура, и то ће бити обавеза за све привредне субјекте од 1. јануара 2023. године. Ако се улазне и излазне фактуре упаре, а очекујемо да ће то у највећем броју бити случај, повраћај ПДВ-а ће бити убрзан. У истом дану или дан после биће враћен порез на додату вредност, што је један од највећих захтева наше привреде - објаснио је Мали.

Најавио је и да ће Радно тело Владе Републике Србије за борбу против сиве економије, чији је координатор, у јуну усвојити нову стратегију у тој области.

- Сваки проценат економије који из сиве пређе у белу зону значи веће порезе и доприносе у буџет. То значи већу могућност инвестирања у путеве, болнице, у вакцине и здравље грађана, у уређенију и лепшу Србију. То је циљ и пут с ког нећемо скренути - напоменуо је он и позвао грађане да узму учешће у новом циклусу наградне игре.

Представница НАЛЕД-а и Савеза за фер конкуренцију Јелена Ристић, оценила је наградну игру „Узми рачун и победи“ као веома подстицајну и друштвено одговорну иницијативу.

- Пре пет година када је привреда окупљена у Савезу за фер конкуренцију предложила Влади Србије да се крене у организовање националне лутрије, у којој ће се прикупљати фискални рачуни и слипови, нико није могао да очекује да ћемо имати овако добар одзив грађана и шесто издање - рекла је она.

Додала је и да концепт фискалне и картичне лутрије представља одличан механизам који подстиче пре свега пореску културу и промовише безготовинско плаћање, али и напоменула да је неопходно уложити додатни напор у јачање свести о предностима безготовинских плаћања и на бољу финансијску инклузију свих слојева друштва.

У оквиру наградне игре, организовано је и такмичење градова и општина Србије у фискалној одговорности. Град Врање је међу девет најуспешнијих локалних самоуправа које ће поделити по 20.000 евра за опремање и обнову школа, болница, вртића и других објеката и простора од јавног значаја.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић каже да је поносан на своје суграђане због активног учешћа у наградној игри, чиме су дали велики допринос смањењу сиве економије и повећању прихода у републички буџет, од чега и локална самоуправа има користи.

- Преко разних ресорних министарства у виду суфинансирања пројеката можемо да унапредимо локалну комуналну инфраструктуру, да опремимо и обновимо болнице, вртиће, домове здравља, основне и средње школе. Такође, повећавају се издавања за социјалну заштиту, али и пословну инфраструктуру. Тако један добар пословни амбијент у локалној самоуправи представља бенефит за долазак инвеститора - рекао је он и закључио да се нада да ће нека од вредних награда у овом колу усрећити и неког Врањанца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)