РИО ТИНТО ТВРДИ: Немамо везе с истражвањима литијума код Пожеге

Танјуг

14. 04. 2021. у 17:32

КОМПАНИЈА Jadar Lithium, која се помиње у медијима као неко ко је добио дозволу за истраживање литијума код Пожеге, није повезана са Рио Савом, нити послује у оквиру групације Рио Тинто, саопштила је данас компанија Рио Сава Експлорејшн.

РИО ТИНТО ТВРДИ: Немамо везе с истражвањима литијума код Пожеге

Фото: Вечерње новости

Та компанија је, поводом недавних навода у јавности у којима се помиње да Рио Тинто посредством компаније Jadar Lithium почиње истраживања на територији Пожеге и Добриња, саопштила да та информација није тачна.

У саопштењу наводи да су компаније Jadar Lithium и Рио Тинто посебни ентитети и да Рио Тинто не ради на истраживању које се спроводи у Пожеги.

Објашњавају да Рио Тинто послује у Србији кроз своју ћерку компанију Рио Сава Еxплоратион доо, која је у фази студије изводљивости само једног пројекта у Србији, а то је пројекат Јадар у близини Лознице.

-Компанија Jadar Lithium, која се помиње у медијима као неко ко је добио дозволу за истраживање литијума код Пожеге није повезана са Рио Савом, нити послује у оквиру групације Рио Тинто-, наводи се у саопштењу.

Додају да је тај податак проверљив увидом у Регистар привредних субјеката код Агенције за привредне регистре где се, кажу, може видети да је једини оснивач компаније Jadar Lithium д.о.о. Београд - Чукарица компанија CENTRALIST PTY LTD из Аустралије.

Такође, наводе да је Рио Сава део рударске мултинационалне компаније Рио Тинто, и директни оснивачи су RIO TINTO MINERALS DEVELOPMENT LIMITED и RIO TINTO NOMINEES LIMITED оба регистрована у Лондону.

Саопштавају да је Рио Тинто, као мултинационална компанија чијим се акцијама тргује на берзама у Лондону, Аустралији и у Њујорку, у обавези да све своје пројекте, без обзира на то у ком делу света се пројекат спроводи, објави на својој интернет страници.

Додају да на њиховој интернет страници може да се видети да је једини пројекат који Рио Тинто спроводи у Србији - пројекат Јадар у близини Лознице.

Рио Тинто је, како се наводи, међународна компанија која своје пословање обавља у више од 35 земаља.

На сајту пожешке општине је раније објављено да у том крају привредно друштво "Jadar Lithium" почиње геолошка истраживања, а по одобрењу Министарства рударства и енергетике.

Како је наведено, том предузећу одобрено је извођење геолошких истраживања литијума, бора и пратеће асоцијације елемената на подручју Добриње, а са радовима ће се, како пише, почети 17. априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)