МИНИСТАР МАЛИ СЕ САСТАО СА МИСИЈОМ ММФ: Главна тема нови аранжман који Србија треба да потпише са том институцијом

Novosti online

13. 04. 2021. у 18:09

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју преводи шеф мисије Јан Кес Мартејн.

МИНИСТАР МАЛИ СЕ САСТАО СА МИСИЈОМ ММФ: Главна тема нови аранжман који Србија треба да потпише са том институцијом

Фото: Министарство финансија

Овим састанком се настављају разговори са том финансијском институцијом, који су јуче започети у видео - формату, а који се одвијају у оквиру консултација по члану IV Статута ММФ-а, и трају до 23. априла. Тема актуелних разговора са мисијом ММФ-а је и нови аранжман који треба да буде потписан са том међународном институцијом.

Министар финансија је истакао да је Србија у првом кварталу ове године забележила боље резултате него што је то планирано буџетом за 2021. годину. Он је нагласио да је пад БДП-а у првом кварталу износио 0,5%, што је бољи резултат него што је то очекивано, те да је кључан други квартал, за који се очекује раст од преко 10% у односу на исти период прошле године. Тиме би се достигао пројектовани годишњи раст од 6%, а њему ће допринети и велики инфраструктурни радови на капиталним пројектима. 

Мали каже и да је незапосленост у претходној години износила 9%, што је огроман успех у условима економске кризе изазване пандемијом вируса Covid-19, а последица обимног економског пакета мера за подршку привреди и грађанима. Он је истакао и да је Србија међу најуспешнијим државама у Европи и на свету по броју вакцинисаних и ревакцинисаних грађана, што је огроман успех и помаже даље отварање домаће економије. Истакао је и да ће у наредних 10 дана бити положен камен темељац за изградњу нове фабрике вакцина.

Тема разговора је била и реформа јавних предузећа, што је, према речима два саговорника, важан реформски циљ који ће сигурно бити део новог аранжмана. Министар је у том смислу нагласио да је усвојена Стратегија државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године, као и да следи усвајање акционог плана. Саговорници су разговарали и о Стратегији за развој тржиште капитала, која ће, како је истакао министар, бити усвојена у трећем кварталу ове године. Према његовим речима, то је један од апсолутних приоритета Министарства финансија и важан реформски циљ који је договорен са ММФ-ом.

Фото: Министарство финансија

Мали и Кес Мартејн су разговарали и о  пореској политици у контексту „зелене агенде“. У том смислу, министар је истакао да је важно да се јасно дефинише зелена стратегија Србије за наредне деценије, како би у складу са тим могла да се дефинише и пореска политика. Мали је рекао да је Србија заинтересована и да емитује зелене обвезнице, али и да је за то управо потребна јасна „зелена агенда“.

На састанку је било речи и о реформи Пореске управе, која је у току и одвија се предвиђеном динамиком. Мали је истакао и да ће у мају бити положен камен темељац за нову зграду Пореске управе. Такође, тема онлајн сусрета су била и фискална правила као и унапређење праћења фискалних ризика.

Мали и Кес Мартејн су разговарали и о новом аранжману са том међународном финансијском институцијом, а који би, као и претходни, био искључиво саветодавног карактера, односно не би подразумевао финансијску подршку.  Нови аранжман ће бити усмерен на спровођење и завршетак структурних реформи, као и на очување постигнуте фискалне стабилности.

Редовне консултације које Међународни монетарни фонд спроводи по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције ММФ-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)