ВИЗЕ ПО УБРЗАНОЈ ПРОЦЕДУРИ: Назире се решење за радне дозволе које чекају грађевинци за Моравски коридор

Ј. Ж. С. - З. Р.

03. 04. 2021. у 10:11

МОРАВСКИ коридор још чека раднике који би требало да стигну из Индије и Турске. У Министарству грађевинарства кажу да су урадили све што је у њиховој моћи да се процедура убрза и да сада чекају одговор колега из Анкаре и Њу Делхија, који би требало да дају зелено светло својим држављанима за привремени рад у Србији.

ВИЗЕ ПО УБРЗАНОЈ ПРОЦЕДУРИ: Назире се решење за радне дозволе које чекају грађевинци за Моравски коридор

Архива

У Министарству грађевинарства за "Новости", објашњавају, да би на Моравски коридор требало да стигне 214 радника компаније "Бехтел - Енка", од којих 65 долази из Турске и 149 из Индије. У процедури за добијање дозвола учествује више домаћих и страних институција, па је поступак спор и дуго траје.

На овај проблем указао је пре неколико дана председник Александар Вучић, приликом посете градилишта на првој деоници између Појата и Крушевца. Он је затражио од министра Томислава Момировића да се убрза процедура издавања виза како би могли да се убрзају и радови. Вучић је рекао да људи чекају путеве, а не да ли ће неки ћата да потпише визу за раднике, па уместо за један дан да процедура траје три месеца. Истакао је и да је бесмислено да земља буде затворена за раднике ангажоване на великим пројектима.

У Министарству грађевинарства кажу да је решење на помолу и наводе да су се после молбе компаније "Бехтел - Енка" да обезбеде визе за дужи боравак њихових радника у Србији обратили Одељењу за визну политику Министарства спољних послова.

- Доставили смо им и списак за 65 радника за које су 22. марта поднети захтеви за издавање визе за дужи боравак у Амбасади у Анкари и за 149 радника за које су од 16. марта до 24. марта поднети захтеви за издавање виза за дужи боравак у Амбасади у Њу Делхију - наводе у МГСИ. - МСП их је проследило нашим конзулатима у Анкари и Њу Делхију на даље поступање, да се омогући издавање виза по убрзаној процедури имајући у виду да је пројекат Моравски коридор закључком Владе од 25. маја 2020. одређен као пројекат од посебног значаја за Републику Србију.

У ресорном министарству кажу да је наш конзулат у Анкари обрадио све захтеве за визе и проследио их 24. марта Министарству унутрашњих послова на разматрање, а фирма "Енка" је дан пре доставила сва потребна документа за аплицирање за визе Д за 65 радника из Турске.

- Исто је учињено у Амбасади РС у Њу Делхију за визе индијских држављана где је нешто већи број захтева и где се процедура обраде приводи крају, уз напомену да ће обраду визних захтева потпуно завршити као апсолутни приоритет у раду у најкраћем року, од највише неколико дана - наводе у МГСИ. - Дописом и молбом обратили смо се и МУП ради добијања сагласности и издавању виза по хитном поступку, с обзиром на то да се ради о пројекту од посебног значаја за РС. У јануару смо се обратили и Националној служби за запошљавање, како бисмо заједно пронашли најбржи и најбољи начин у вези са регулисањем добијања радних дозвола за ангажовање страних држављана.

У Министарству рада истичу да највећи број страних радника у Србију долази из Кине, Турске, Руске Федерације и Индије.

МОМИРОВИЋ: РЕШЕЊЕ НА ПОМОЛУ

МИНИСТАР грађевине Томислав Момировић казао је, за "Новости", да је постојао проблем радних дозвола за грађевинце на Моравском коридору, али да се то решава.

- Тренутно немамо слободне радне снаге у Србији. Зато смо морали да ангажујемо раднике из Турске на тој деоници. Био је проблем у великом броју захтева за радне дозволе - рекао је министар. - Тешко је све административно решити када вам одједном стигне 200 или 500 захтева. Зато смо морали да ангажујемо више људи из МУП-а и из Министарства рада, тако да се проблем, који је био објективан, перманентно решава.(В. И.)

ПОДЕЛА НАДЛЕЖНОСТИ

У МИНИСТАРСТВУ рада истичу да су услови и поступак за запошљавање странаца уређени Законом, а дозволу за рад издаје НСЗ уколико странац претходно поседује визу за дужи боравак по основу запошљавања у Србији:

- Улазак, кретање и боравак страних држављана у надлежности је МУП, док је издавање визе у надлежности дипломатско-конзуларног представништва. Законски рок за издавање дозвола је 30 дана, али је он у просеку дупло краћи и зависи од броја поднетих захтева. Филијале НСЗ настоје да, имајући у виду важност ажурног поступања у овој области, поступак спроведу у што је могуће краћем року и увек су спремне и отворене за сарадњу са послодавцима како би се поступак спровео што ефикасније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)