KРЕДИТИ ДО ОСМЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Последњих година у Србији банке све чешће померају горњу границу за позајмице најстаријих суграђана

Б. Ца.

01. 04. 2021. у 17:29

БАНКЕ све више померају горњу старосну границу до које пензионери могу да отплаћују кредите, а однедавно је она померена на 80 година.

KРЕДИТИ ДО ОСМЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Последњих година у Србији банке све чешће померају горњу границу за позајмице најстаријих суграђана

Фото Танјуг

Сада најстарији суграђани могу да се задуже и договоре отплату позајмице готово до уласка у девету деценију, док позајмљени износ иде од неколико десетина до неколико милиона динара. Важно је да последња рата буде пре навршене осме деценије живота.

Према пропису Народне банке Србије, кеш кредити се отплаћују максимално 71 месец, односно подигнути у овој години, најкасније морају бити враћени за пет година и 11 месеци.

Осим овог податка, већина банака на домаћем тржишту не прецизира старост крштенице, док тек понека на свом сајту објављује и тај податак о клијенту.

Свакако је у питању посебан банкарски производ, а кредити за пензионере, сениор, или евергрин само су неки од назива за ову врсту зајма. Финансијске установе инсистирају да уз њих иде и животно осигурање.

- То је у последње време постало уобичајено, док је пре десетак година било незамисливо - прича нам пензионерка Мирјана Мирковић из Крагујевца (72), која већ две године отплаћује кредит.

- Подигла сам га да помогнем унуку да купи ауто, а сад терам и супруга да узме и он позајмицу, па да до унукиног 18. рођендана, а његовог 80. отплатимо и ту позајмицу.

МОЖЕ И БЕЗ КАМАТЕ

БАНКА код које највећи број пензионера има отворен рачун преко које прима пензију Банка поштанска штедионица нуди посебну врсту кредита који се може добити без камате. Услов је да буде отплаћен за шест месеци, а на овај начин пензионери могу да подигну од 20.000 до 200.000 динара.

Како банкари објашњавају, одлука о померању границе за давање кредита најстаријим клијентима не чуди с обзиром на то да су они најсигурније платише и једини са сигурним примањима.

- Позајмицу смо морали да покријемо животним осигурањем, што је банка преузела на себе - каже наша саговорница.

- Знала сам да ће камата бити већа него код млађих, готово двоструко - уместо око осам, нама је 14 процената, али ћерка већ има кредит за стан, па сам упркос лошијим условима узела зајам.

Поједине банке код ових сениорских зајмова наводе само максимални рок отплате од 71 месец, а у прве три године камата је фиксна, а после тога променљива и једнака је збиру шестомесечног белибора и марже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)