ОД ВОЗИЛА ОДУСТАЛО 25 ТАКСИСТА: У страху да неће моћи да враћају позајмице повукли захтеве за државне субвенције

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

26. 02. 2021. у 13:10

ОД ВОЗИЛА ОДУСТАЛО 25 ТАКСИСТА: У страху да неће моћи да враћају позајмице повукли захтеве за државне субвенције

Фото Н. Скендерија

ЗАХТЕВЕ за добијање субвенција за нова возила до сада је повукло 25 таксиста из целе Србије.

За бесповратна средства од државе пријавило се више од 2.300 такси предузетника, од којих је 600 до сада добило средства. Међу њима има оних који су тек наручили возила, али и оних који већ раде са новим аутомобилима на београдским улицама.

Како објашњава Бошко Вукојевић из Уговорне привредне такси коморе, има оних који су због пандемије короне, падом промета, али и због нелегалне конкуренције уплашени да кредит неће моћи да враћају.

- То је мали број људи који не схватају да по цени половног возила које би купили могу да добију ново и који не разумеју да такси превозу следе промене којима ће морати да се прилагоде - наводи Вукојевић за "Новости".

- А куповина нових возила је корак ка реорганизацији. Препоручујем колегама да узму субвенције, ако желе озбиљно да се баве такси превозом, јер само тако можемо да се боримо са нелегалном конкуренцијом.

МОГУЋА ПРОМЕНА ФАКТУРЕ

КО је субвенције добио, возило мора да вози три године и не може у том периоду да га прода. Они који су предали захтеве за добијање субвенција за возило по цени од 24.000 евра, па прерачунају да тај новац неће моћи да отплаћују, могу да промене фактуру возила, односно цену, без одустајања од захтева за субвенцијама. Ове године бесповратну помоћ за куповину нових возила требало би да добије 2.300 такси предузетника.

Да би добили бесповратну помоћ за куповину нових возила у износу од 8.000 евра, таксисти морају да купе возило чија цена не сме бити нижа од 13.000 евра, са моторима евро шест или хибридних и електричних возила, уз учешће таксиста од 15 одсто. За Александра Бјелића, из Савеза ауто такси удружења Србије САТУС, рачуница је јасна.

- Ако се одлуче за куповину возила од 13.000 евра, учешће је 2.000 евра, које ће добити продајом аута који већ возе. Месечна рата за преостали износ од 3.000 евра на пет година је 50 евра. На то додате каско осигурање за возило 25.000 динара. нема ту потребе за страхом!

Апелујем на таксисте да у складу са својим могућностима узимају субвенције, да продајом садашњег аутомобила дођу до учешћа и да кредит отплаћују новцем који би иначе давали за одржавање старог возила - наводи Бјелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)