МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: "Успели смо, за разлику од њих, да остваримо поверење инвеститора - не можете да поднесете успехе Србије!"

Новости онлајн

25. 02. 2021. у 14:01

МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Успели смо, за разлику од њих, да остваримо поверење инвеститора - не можете да поднесете успехе Србије!

Фото: Танјуг

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали данас је реаговао на, како је оценио најновије лажи, економског незналице, председника Ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде Душана Никезића.

Он је подсетио да је део те најскупље обвезнице успешно рефинансиран крајем прошле године, по финалној каматној стопи у еврима, након реализације хеџинг трансанкције од 1,066 одсто.

- Ми смо уложили велики напор да буквално вадимо кестење из ватре, које су нам у аманет оставили Ђилас, Никезић и њихови пајтоси. Тада смо имали њихово бахато дивљање и небригу за грађане, а сада им смета најновији успех Србије на међународном тржишту капитала. Наиме, смета им што смо успешно искористили још увек повољне услове на међународном финансијском тржишту и по први пут емитовали државне обвезнице на рок од 12 година . Занимљиво је да нам у септембру ове године доспева још 700 милиона долара од већ поменуте Никезићеве обвезнице, тако да ћемо управо овај новац који смо сада добили користити да вратимо његове старе и скупе дугове - навео је он.

Подсетио је да је услед велике тражње, делегација Републике Србије успела да смањи иницијалну каматну стопу за 35 базних поена и емитује обвезнице по стопи приноса од 1,920 одсто и купонској стопи од 1,65 одсто, са роком доспећа од 12 година, чиме је додатно продужена крива приноса српских обвезница емитованих на међународном тржишту.

- Ми смо, за разлику од таквих, успели да изградимо и очувамо макроекономску стабилност и да остваримо поверење инвеститора, иако се читав свет суочава са великим последицама вируса корона, што несумљиво утиче на економију. Осим тога, динарске обвезнице емитоване на домаћем тржишту ће бити укључене у индекс Ј.П. Морган ГБИ-ЕМ индеx, што је невероватан успех. Истовремено, ни у једном моменту неће бити угрожена одрживост нашег јавног дуга, који ћемо чврсто држати на нивоу испод 60 одсто, што је ниво који прописује Мастрихт - навео је Мали и додао да је Република Србија одржала своје јавне финансије и јавни дуг под контролом, у тренутку када је глобални дуг на историјском максимуму и износи око 277.000 милијарди долара и када су се државе широм света задуживале не водећи рачуна ни о каматним стопама, ни о висини дуга.

Оценио је и да, Никезић и њему слични људи пољуљаног морала и не могу ништа друго да раде, осим да износе неосноване, паушалне критике, јер, како је оценио, највероватније сматрају да ће таквим лажима моћи поново да се увале у фотељу и да наставе да краду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)