ТУЖБЕ ПОГУРАЛЕ ШТРАЈК: Синдикати четири железничка предузећа незадовољни због колективних уговора

З. Р.

25. 02. 2021. у 11:00

МАШИНОВОЂЕ, контролори, отправници и остали запослени на железници незадовољни због недавно потписаних колективних уговора у среду су надлежнима запретили штрајком.

ТУЖБЕ ПОГУРАЛЕ ШТРАЈК: Синдикати четири железничка предузећа незадовољни због колективних уговора

Фото Танјуг

Четири репрезентативна синдиката, који тврде да су представници око 5.000 запослених, најављују једночасовну обуставу рада и протесте испред Владе Србије уколико се у наредних 30 дана не размотри доношење нових прописа, који би решили питање плата у сва четири друштва - "Србија возу", "Инфраструктури", "Србија каргу" и "Железницама Србије а.д." Они упозоравају да велики број тужби које радници покрећу против ових предузећа прети да уништи сва четири железничка друштва.

Због примене новог колективног уговора од 1. јануара, са новом ценом радног сата више од 50 одсто железничара ће имати примања мања од минималне зараде, а свима њима ће предузеће морати да надокнади разлику до минималца.

- Сви радници који имају коефицијент од 1,38 до 2,38 добијају исту, минималну плату - истакао је Саша Јовић, председник главног штрајкачког одбора. - Стварају се нови услови за утужење, иако ова предузећа већ имају на хиљаде тужби радника. Раније су подношене због прековременог рада, а од јануара због минималне зараде која је за 50 одсто запослених нижа од минималца. Руководство не улаже довољно ни у опрему, обућу и одећу железничара и отправника, јер новац са тих позиција одлази на плаћање на основу ранијих утужења. У свим станицама од Суботице и Врања, преко Димиторвграда и Шида јављају се адвокати који позивају људе да туже фирме и због тога што не добијају адекватну одећу и обућу.

Председник синдиката железничког саобраћаја "Независност" Зоран Вучковић је истакао да је главни захтев железничара да цена радног сата буде у складу са законом.

- Цена радног сата до 1. јануара је била 73,84 динара, а сада је 77,53, што је мање од законског прописаног минималца, по којем је радни сат 183,9 динара - рекао је Вучковић. - Са том ценом радног сата 50 одсто радника железнице је испод минималне зараде.

Главни штрајкачки одбор чине представници Савеза синдиката железничара Србије, Синдиката "Србија карго", Независног синдиката железничара Србије, Синдиката железничког саобраћаја Србије "Независност" и Регионално-гранског синдиката железнице Србије.

РАЧУНИЦА

ПОКУШАВАМО да објаснимо надлежнима да је уподобљавање цене рада и коефицијената јефтиније решење - рекао је Зоран Вучковић. - Коштало би 1,2 милијарде динара годишње за сва четири предузећа, а све тужбе досада су коштале више од пет милијарди динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)