СВЕ О НОВОЈ ДРЖАВНОЈ ПОМОЋИ: Сваки радник добиће по 48.000 динара! Пријава за 60 евра вероватно преко овог броја

Б. Царановић

28. 01. 2021. у 09:58

СВЕ О НОВОЈ ДРЖАВНОЈ ПОМОЋИ: Сваки радник добиће по 48.000 динара! Пријава за 60 евра вероватно преко овог броја

Фото И.Маринковић

ПРЕТХОДНИМ економских мерама за помоћ привреди и грађанима од шест милијарди евра, држава ће придружити нове две и по милијарде.

Пунолетни држављани ће овога пута добити две једнократне помоћи од по 30 евра, а пензионери по додатних 50 евра. Уз то, микро, мала и средња предузећа добиће три пута по 50 одсто минималца, што је за сваког запосленог по 48.000 динара, а још се разматра примена мере и на велика предузећа.

Председник Александар Вучић је најавио да фирме исплату помоћи за минималне зараде могу да очекују од 1. априла, а грађани једнократни додатак од 30 евра - у мају и новембру. Превозници у друмском саобраћају добиће 600 евра месечно по аутобусу у наредних пола године.

Новим пакетом подршке тако је предвиђено четири групе мера, од којих је прва директна подршка приватном сектору. Од државе би минималац засада добило око 1,2 милиона људи, а новчану помоћ 1.695.067 пензионера, колико их је у евиденцији ПИО фонда из новембра прошле године.

У Привредној комори Србије кажу, најављени пакет помоћи домаћој привреди вредан је и значајан корак ка опоравку који треба да уследи, а посебно у ситуацији очуване запослености и ММФ-ове прогнозе раста српског БДП-а од око пет процената.

- Помоћ у исплати минималне зараде већем делу привреде очуваће производне капацитете, што се догодило захваљујући сличним мерама прошле године - каже Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС. - Извоз је пао за свега четири-пет процената, тако да је база у производно-извозном смислу сачувана. С друге стране, запосленост се одражава на личну потрошњу грађана која је једна од главних компонената нашег БДП-а. Тако да је то стварно био кључни допринос овог пакета мера из прошле године, па ће и овај пакет допринети томе да се сачува запосленост.

Како је Србија лане имала најнижи пад БДП у Европи - 1,1 одсто, стручњаци очекују да раст ове године од пет одсто према прогнози ММФ-а буде довољан да се покрију прошлогодишњи губици. Председник је приликом најаве мера поручио грађанима да због тог економског пакета држава неће имати проблеме, да држи све под контролом, не оставља дугове и додао да јавни дуг Србије неће прећи 61 одсто.

Из Министарства финансија кажу, мера једнократне помоћи оствариваће се на исти начин као прошле године за 100 евра. Сви пунолетни држављани Србије, који имају важећу личну карту и пребивалиште у нашој земљи моћи ће да се пријаве путем контакт-центра или интернетом путем сајта управе за трезор за исплату двократне новчане помоћи у износу од укупно 60 евра.

Очекује се да аутоматски новац на рачун легне пензионерима и примаоцима социјалне помоћи, док ће остали по 30 евра добити крајем маја. Као и прошлог маја и сада ће приликом пријављивања бити неопходни број важеће личне карте и матични број, име банке у којој је рачун. Ако се буде пријављивало преко контакт-центра, могао би поново бити у оптицају број телефона 0800 101 100.

СПАС ЗА ПРЕВОЗНИКЕ

МЕРА помоћи ауто-превозницима од 600 евра по аутобусу помоћи ће им да премосте период док се не опорави туризам, а реч је о мери коју је предложила ПКС у сарадњи са својим Удружењем превозника - каже Станић. - У односу на 2019. број пређених километара у ауто-превозу, опао је за око 80 одсто. То је губитак који они нису у стању сами да надокнаде и ово ће им свакако помоћи да се очува њихов капацитет, уско везан са туризмом који знамо да је први стао у овој кризи и међу последњима ће се опорављати.

ГАРАНТНА ШЕМА

ПРЕДСЕДНИК је најавио нову гарантну шему у висини од 500 милиона евра, која би требало да обезбеди очување ликвидности компанија.

- Прошлогодишња гарантна шема која је договорена у сарадњи са Владом је допринела кредитној активности и очувању ликвидности компанија - каже Станић. - Управо наставак гарантне шеме ће додатно обезбедити кредите по релативно повољним условима за одржавање ликвидности до момента када почиње опоравак привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Milan

28.01.2021. 10:34

Ne dobija radnik, već preduzeće po radniku. Radnik dobija normalno platu za svoj rad. Ne unosite zabunu kod ljudi, jer time samo stvarate bespotrebni prezir radnika prema poslodavcima. Radnici očekuju ovaj iznos preko svoje plate i onda ispada da im poslodavci to otimaju, a firme na ovaj iznos plaćaju i doprinose i porez na dobit.