БРАШНО КАЛИРА ОД МЛИНА ДО РАФА: Произвођачи закидају на тежини, у шест паковања из различитих фабрика, само два су имала килограм

Б. Царановић

28. 01. 2021. у 10:39

БРАШНО КАЛИРА ОД МЛИНА ДО РАФА: Произвођачи закидају на тежини, у шест паковања из различитих фабрика, само два су имала килограм

Фото З. Јовановић

УЗ дигитрон, вага је изгледа неопходна справа коју би сваки купац требало да понесе са собом у радњу. Јер, оно што пише на амбалажи, не мора да буде тачно, па се може десити да не успе рецепт за кифлице у који иде килограм брашна.

У паковањима која смо мерили случајним узорком, у шест кеса различитих произвођача, само два су имала ону тежину која је исписана на паковању. Осталима је недостајало и до 30 грама, односно са амбалажом су имали и око 970 грама. Пошто је просечна тежина папирне кесе око шест грама, испада да у појединим паковањима има и до 40 грама ове намирнице мање, него што пише на паковању.

Баш овакве притужбе стигле су од наших читалаца, који су сумњу да су паковања брашна злонамерно калирала, пријавили удружењима за заштиту потрошача.

- Приметила сам једном да нема у свакој кеси иста количина брашна, односно да неке делују "лакше". Није ме мрзело да измерим и тада сам открила да се количина разликује у свакој од три кесе које сам купила - прича читатељка Жељка М. - Од тада редовно мерим брашно када дођем из радње. Није ми јасно како је могуће да тежина варира од 950 до 1.010 грама. Ретко се, додуше, дешава да буде више од килограма.

Међу шест кеса брашна чију тежину смо проверавали, само у паковању "Кикиндског млина" и "Данубиуса" био је килограм ове намирнице, односно неколико грама више, док је у "Фиделинкином" и "Монтелином" било по 987 грама, а у паковању фабрике "Сентела" 986 грама. Најлакша је била кеса "Старог млинара" у којој је било 973 грама брашна.

Произвођачи тврде да је нормално и дозвољено да брашно "калира", од тренутка паковања док не стигну на полице у трговинским ланцима или до кухиње.

- Дозвољено је одступање од један одсто које није неопходно декларисати на амбалажи. Један одсто брашно калира од момента паковања до изношења у рафове, поготово у топлијем периоду године - објашњава Дејан Пиља, менаџер за управљање пројектима у фабрици "Батагон", која производи бренд "Фиделинка". - Кесица за брашно је тешка око шест грама, али њена тежина зависи од дебљине папира. Редовно баждаримо наше ваге за мерење брашна при пуњењу и строго водимо о томе рачуна, а увели смо и посебне додатне контроле да нето количина при пуњењу прелази 1.000 грама, како бисмо избегли могућност да нето при мерењу из рафа буде мања од 1.000 грама.

Према речима Петра Богосављевића, председника Покрета за заштиту потрошача, да би се испитало да ли је у питању дозвољено одступање од тежине или ситно поткрадање, требало би пријавити тржишној инспекцији на проверу.

- Познато је да код таквих прашкастих производа не може да буде увек тачна тежина, а битан је и уређај на ком се мери, па се правилником толерише одступање - објашњава Богосављевић. - Одређена количина може да одступа, али утврђивање да ли је у питању поткрадање ради се на количинама од најмање 10 паковања, па се узима просек одступања који би онда морао да буде у складу са прописаним мерама. Не треба потцењивати могућност да је купац оштећен и на најмањим мерама, јер то је на већим количинама добра зарада за продавца, а штета за купца. Раније се на тај начин доказивала лоша намера произвођача хлеба, где је утврђено да је на векни од пола килограма закидано и до 10 одсто. Овакве случајеве треба пријавити надлежним установама, које излазе само по пријави.

ПРОБЛЕМ У МАГАЦИНУ

ПАКУЈЕ се количина од 1.000 грама како је и сетовано на нашој аутоматској пакерици - објашњава Немања Рашковић, из "Агромонтере" која пакује брашно "Стари млинар". - Наши купци врше квалитативни и квантитативни пријем робе, тако да би било какво одступање са наше стране било санкционисано повратом на самом пријему. Тежина палете је 800 килограма нето, тако да би се на пријему осетио мањак од 21 килограм, да је у свих 800 врећа недостајало по 27 грама. Проблеми настају код манипулације унутар магацина купца и на самим полицама, на шта ми као произвођач не можемо да утичемо. У питању је веома ситна прашкаста роба, која је осетљива на сваки додир, па приликом притиска увек излети одређена количина.

РАЧУНА СЕ И АМБАЛАЖА

КУПЦИ су се и раније жалили да им се закида на тежини робе и то нарочито тако што се у тежину производа зарачунава и паковање. Удружење "Заштита потрошача" је провером у 68 продавница утврдило да се кроз тежину пластичне и картонске амбалаже купци закидају од седам до 30 одсто производа, па им призвод испадне скупљи за неколико десетина динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kalesu

28.01.2021. 11:36

Ono, što me je iskreno obradovalo u ovom članku, je pojava da se konačno mogu pročitati i imena "inkriminisanih" proizvođača. Ista praksa bi se MORALA primenjivati i kada se piše o drugim prevarama u trgovinama, raznim problemima potrošača sa pojedinim artiklima, računima u ugostiteljstvu (nedavni slučajevi anonimnih lokala na nekim od naših planinskih centara) i slično. Potrošač mora da ima potpunu informaciju, da bi znao koga treba zaobilaziti u širokom luku. Takvi bi se, posle osetnijeg pada prihoda, zapitali kako i šta rade, a potrošač uvek ima izbor: ili "ova ili ona" između dve različite opcije ili "da ili ne" kada nema druge opcije.