НОВИ АРАНЖМАН СА ММФ: Најважнија реформа плата у јавним предузећима

Novosti online

27. 01. 2021. у 18:36

НОВИ АРАНЖМАН СА ММФ: Најважнија реформа плата у јавним предузећима

Foto Arhiva

ПРИМЕНА новог аранжмана који ће Србија потписати са Међународним монетарним фондом би могла да почне већ половином ове године.

Министар финансија Синиша Мали и шеф мисије ММФ-а Јан Кес Мартејн усагласили су се да би и две ревизије, које се обављају у току године, могле да се раде сваког јуна и децембра док траје аранжман.

У онлајн разговору, у коме је учествовао и стални представник ММФ-а у Србији Себастијан Соса, договорено је да ће се са представницима ММФ-а у наредних два до три месеца преговарати о садржају новог аранжмана.

Министар Мали је истакао да ће се овим програмом наставити са спровођењем структурних реформи, као што су реформа плата у јавном сектору, реформа јавних предузећа, фискална правила и реформа тржишта капитала. Он је подсетио да је Србија у последње две и по године, колико је трајао претходни аранжман, испунила скоро све планиране циљеве - успостављена је такозвани швајцарска формула за усклађивање пензија, формирана Комисија за спровођење капиталних инвестиција и усвојена Уредба о управљању капиталним пројектима.

Такође су раздвојене основне и споредне делатности у оквиру Пореске управе, а смањен је број организационих јединица у њој тако да је ова управа сада ефикаснија. Успостављена је и јединица у оквиру Министарства финансија која се бави фискалним ризицима, продат је први пакет проблематичних потраживања банака у стечају и објављен позив за продају другог и последњег пакета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)