ПРАВО БОГАТСТВО ЛЕЖИ ПОД ЗЕМЉОМ: Рудне резерве у Србији вредне 200 милијарди долара

Е.Б.Т.

27. 01. 2021. у 17:35

ПРАВО БОГАТСТВО ЛЕЖИ ПОД ЗЕМЉОМ: Рудне резерве у Србији вредне 200 милијарди долара

Фото З.Глигоријевић

РЕСОРНО министарство покренуло је процедуру за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима, како би се привукло више инвеститора, повећала рудна рента, обезбедила већа заштита здравља људи и животне средине, али и повећало учешће тог сектора у БДП-у земље са 1,9 на 3,5 одсто, у наредних неколико година.

То је рекла државна секретарка Јованка Атанацковић истичући да је покренут поступак за измену три закона у области рударства и енергетике, као и за доношење потпуно новог Закона о обновљивим изворима енергије.

-Јавне расправе ће трајати до 9. Фебруара – навела је Атанацковићева. - Након тога размотрићемо примедбе и припремити све за усвајање на влади, а очекујемо да ће у скупштини ови акти бити усвојени у марту.

Говорећи о Закону о рударству и геолошким истраживањима, она истиче да је циљ да се направи правни оквир који је сигуран за нове инвестиције у Србији и који ће боље штити постојеће.

-То ће се постићи новим процедурама, електронским поступком који је транспарентан, као и тиме што неће бити повлашћених – објашњава државна секретарка. – Неће се више две и по године чекати на неки документ, него два и по месеца. Други ефекат који желимо да постигнемо је заштита минералних сировина и заштитан начин на који се врши експлоатација. Сматрамо да је тренутно недопустиво ниска рудна рента која се плаћа на име истраживања, односно експлоатације тих руда и да то треба да се промени.

Атанацковћева наводи да је процењено да у Србији има више од 200 милијарди долара вредне рудне резерве и да их треба искористити како би се учешће рударства у БДП-у земље повећало са садашњих 1,9 на 3,5 одсто у наредне три или четири године.

-Све ће то значити да рударство добија нову слику и да ће помоћи у достизању бољег животног стандарда грађана – оценила је она. – Биће измењени и закони о енергетици и ефикасном коришћењу енергије, а биће донет и потпуно нови Закон о обновљвим изворима енергије.

Она је позвала јавност да учествује у доношењу тих закона и да тако сви дају допринос да се унапреди област рударства и енергетике.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nebojša Berak

27.01.2021. 18:30

Pametan vodja naroda bi se i zaduzio i sam eksplatisao za svoju drzavu i narod ili bi makar dao na primer Kinezima 50%50% a da oni sve investiraju. Na zalost kod nas seide sa bezobrazno malim i sramno niskim rudnim rentama, tako da ovih 200 milijarsi je za nas maksimalno 6 milijardi a godisnje to nije ni 100 miliona. A tek recimo prerada rude litijuma, pa proizvodnja baterija i akumulatora ovde i tako i za sve ostalo Srbiju bi preporodilo. Nema skupog kredita ako se pametno investira, ali je problem da ocigledno nemamo pametne i sposobne da postupe na ovakav nacin da shvate da SAMO OPSTE DOBRO DONOSI POJEDINACNO DOBRO. Tako su Kanadjani, Australijanci, Amerikanci koji su pokrali ili kupili kradene informacije sa podacima o rudnim nalazistima srbi prigrabila prava i prodala ih za milijarde dolara. A GDE SMO MI? Stalno nesto kuakmo kako je nrko pre nas nesto uradio lose. Pa ako je uradio lose slesi hapsenje, ponistavanje losih sporazuma i ugovora zarad interesa naroda i drzave. Zivela Srbija.

zaplanjac

27.01.2021. 18:32

svima je poznato da je srbija bogata ali neiskoriscena,tako je i sa babickom gorom koja je uvreme rimljana imala rudnik bakra a vervatno i zlata koji im je sluzio za kovacnicu novca koja je isto bila u planini babickoj gori. trebalo bi to da ispitaju cija je to duznost. taj rudnik se nalazio negde oko vrha kriva buka prema zalanju.