МИНИСТАР МАЛИ: Вучић прихватио позив да учествује на Самиту Кина-ЦИЕЗ

Танјуг

25. 01. 2021. у 12:35

МИНИСТАР МАЛИ: Вучић прихватио позив да учествује на Самиту Кина-ЦИЕЗ

Фото: Инстаграм

МИНИСТАР финансија Синиша Мали учествовао је данас на онлајн састанку националних координатора за сарадњу у механизму Кина-ЦИЕЗ и навео да је председник Александар Вучић прихватио позив председника Кине Си Ђинпинга да учествује на деветом Самиту Кина-ЦИЕЗ, који ће бити одржан у видео формату 9. фебруара.

Министар Мали поручио је да је чврсто посвећен даљем јачању и развоју сарадње у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ, саопштило је министарство.

-Уверени смо да ће самит допринети очувању континуитета дијалога на највишем политичком нивоу и поставити нове правце развоја сарадње у овом механизму - рекао је Мали.

Као национални координатор за сарадњу са Кином, Мали је констатовао да је, упркос пандемији ковид 19, дошло до даљег јачања како билатералне стратешке сарадње између Србије и Кине, тако и сарадње у оквиру механизма 17+1.

Навео је да су кинеске компаније у Србији наставиле са радом на имплементацији договорених пројеката, без обзира на пандемију корона вируса.


- Посебно издвајам пројекат модернизације железнице на релацији Београд-Будимпешта, наставак радова на изградњи деоница ауто-пута, као и на пројектима у области енергетике, а у октобру 2020. потписан је и уговор о извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад - Рума" - рекао је Мали.

Додао је да се очекује интензивирање сарадње у области пољопривреде, просвете, науке и технологије, иновација…

Мали је нагласио је да је поред солидарности, пандемија указала и на значај веће повезаности између земаља у сваком смислу, и захвалио на помоћи у медицинској опреми, која је током пандемије упућена нашој земљи.

Он је додао да је од изузетног значаја мулти-модална инфраструктурна повезаност између земаља и у оквиру борбе против ковид 19, али и у циљу што бржег економског опоравка у постпандемијском периоду.

-Што бржа изградња Експресне поморско-копнене кинеско-европске железницке линије, дела 'Појаса и пута' у оквиру које је у току и пројекат модернизације железнице Београд-Будимпешта, омогућиће још бржи транспорт робе и бољу повезаност Кине и великог броја азијских земаља са Европом - рекао је Мали.

Осврнуо се и на нову фазу глобалне борбе са вирусом - масовну имунизацију и изразио задовољство што је Србија прва земља у Европи у коју су 17. јануара ове године испоручене вакцине компаније Синофарм на чијој производњи су радили најеминентнији кинески научници.

Мали је честитао грађанима Кине наступајућу лунарну Нову годину 12. фебруара 2021. године и свим учесницима састанка пожелео још бољу сарадњу у оквиру механизма Кина – ЦИЕЗ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)