ПРЕМИЈЕРКА ПОСЕТИЛА ПАРАЋИН: Индустријска зона и ОШ „Радоје Домановић“ приоритетни пројекти за ту општину

З. РАШИЋ

23. 01. 2021. у 15:55

ПРЕМИЈЕРКА ПОСЕТИЛА ПАРАЋИН: Индустријска зона и ОШ „Радоје Домановић“ приоритетни пројекти за ту општину

Фото: З. Пашић

У РАДНОЈ посети Параћину данас је била председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, са делегацијом у којој су, између осталих, били још министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић и Томислав Момировић, министар саобраћаја, грађевине и инфраструктуре.

Премијерка је најпре разговарала са руководством те општине на челу са председником Владимиром Милићевићем о актуелним и будућим пројектима, а затим је, са домаћинима, обишла индустријску зону „Змич“, ОШ „Радоје Домановић“ и нову зграду Кутурног центра, где је дала изјаву за медије.

Брнабић је навела да је за општину Параћин приоритетан пројекат, под бројем један, комунално опремање индустријске зоне, која у овом тренутку ни приближно не одговара стандарду индустријске зоне у другим градовима и општинама широм Србије, због чега је одмах инсистирала да већ следеће недеље представници Развојне агенције Србије обиђу Параћин и разговарају са свим инвеститорима у индустријској зони, те да се после тога општина Параћин пријави у Министарство привреде за подстицаје, односно за средства за пословно, комунално и енергетско опремање зоне.

- Настављамо да се боримо за инвеститоре у општини Параћин, али у овом тренутку само из подстицаја које смо раније дали из буџета Републике Србије очекујемо да ту мора да се запосли, у две инвестиције, још неких 200 људи. Једна од тих инвестиција је и „Римастер“, тако да морамо заиста све да учинимо да направимо најбољу могућу комуникацију са тим инвеститорима, да се зна шта су чије обавезе, а онда да се боримо и за додатне инвестиције. Пројекат од апсолутног приоритета је Основна школа „Радоје Домановић“ која је заиста неусловна на срамоту, рекла бих, свих нас. Тако не треба да изгледа основна школа у 21. веку . У делегацији имали смо и представнике Канцеларије за управљање јавним улагањима. То је инвестиција од 250 милиона динара и ја желим да већ у наредна два месеца распишемо тендер за извођача радова – истакла је премијерка.

Она је поменула и додатне пројекте за параћинску општину који су биле планирани буџетом Канцеларије за јавна улагања, као што су Општа болница, водоводна и канализациона мрежа; то су четири-пет приоритетних пројеката на којима ће се у Параћину радити у будућности.

Премијерка и присутни министри потом су одговорили на неколико новинарских питања која су се односила на привлачење инвеститора, јединствено управно место које би Параћин ускоро требало да добије, пројекат Опште болнице са којим се тренутно стало...

НИСМО ДУСТАЛИ ОД ФАБРИКЕ СТАКЛА

БРНАБИЋЕВА се осврнула и на ситуацију у „Српској фабрици стакла“ .

- Ми од те фабрике нисмо одустали, то је стратешки важна инвестиција не за Параћин и не за овај део Србије већ за читаву републику коју, уколико успемо да је оживимо, бићемо извозници стаклене амбалаже за читав регион и већи део овог дела Европе. „Српска фабрика стакла“ је у овом тренутку у стечају. Ми смо позвали инвеститоре широм света из те индустрије да дођу, да погледају финансијске и друге извештаје и потенцијале СФС, за које мислимо да су заиста огромни . У овом тренутку имамо разговоре са одређеним инвеститорима, ради се анализа финансијског пословања и потенцијала фабрике – рекла је Брнабић.

МИЛИЋЕВИЋ: БИЋЕ ВЕЛИКИХ ПРОЈЕКАТА

Пре обраћања премијерке, новинарима се уводоном речи обратио и председник општине Параћин Владимир Милићевић. Он је, између осталог, рекао, да је први пут од деведесетих година Параћин данас имао радну посету званичне државне делегације на челу са председницом Владе, те да је током разговора указано на све горуће проблеме са којима се суочава нова власт у општини.

- Покренули смо програм развоја на коме ћемо радити заједно са Владом РС, а биће великих пројеката ове године, од капиталног значаја. Подршка коју смо добили од премијерке даје нам велику наду и вољу да, заједно, препородимо Параћин – казао је Милићевић, захваливши председнику Србије Александру Вучићу и премијерки за огромну подршку.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)