БУТКИЦЕ НА ПОЛИЦЕ ЕУ: Министар пољопривреде најавио извоз свињског меса

Ј. СУБИН

22. 01. 2021. у 15:25

БУТКИЦЕ НА ПОЛИЦЕ ЕУ: Министар пољопривреде најавио извоз свињског меса

Фото АП

ДО краја године очекује се почетак пласмана свињског меса из Србије на тржиште ЕУ. Први пут после 30 година.

Како је најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, наша земља је успешно зауставила ширење афричке куге свиња, која је била код домаћих и дивљих животиња, на подрчју Пиротског и Борског округа.

- Ту смо је зауставили, успели смо да санирамо и сада немамо великих проблема - казао је Недимовић. - Створени су и услови за извоз говеђег меса и јаја из Србије на већа тржишта. Прошле године је за 70 одсто пала потрошња говеђег меса, а око 20 одсто је мања куповина свињског. Нису радили хотели и ресторани, а сада се настоји да се отворе неке нова тржишта за извоз.

Према речима министра, ради се на 49 пројеката, за системе за наводњавање на простору Војводине и централне Србије. Време је озбиљних климатских промена, а суштина је да имамо што више воде, јер то значи и бољи квалитет производа, већи принос, али и зараду.

- У развој система за наводњавање биће уложено око 100 милиона динара, укључујући и Фрушку гору - наговестио је Недимовић. - Влада Србије донела је одлуку о упућивању 600 милиона динара, на просторе локалних самоуправа угрожених од поплава.

Пољопривредна производња у 2020. порасла је пет одсто у односу на 2019. која је била рекордна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)