УСПЕШНЕ ФИРМЕ НАСТАВЉАЈУ УЛАГАЊА: Истраживање о пословању предузетника током кризе због пандемије вируса корона

Б. Ца.

22. 01. 2021. у 10:14

УСПЕШНЕ ФИРМЕ НАСТАВЉАЈУ УЛАГАЊА: Истраживање о пословању предузетника током кризе због пандемије вируса корона

Фото Танјуг

ЧАК 82 одсто испитаника из најуспешнијих компанија у Србији прошле године сматра неизвесност изазвану појавом пандемије ковида 19 највећим изазовом за даљи раст и развој своје фирме.

Ово су резултати истраживања ЕY Предузетнички барометар. Резултати те студије указују да 40 одсто предузетника не намерава да одложи планиране инвестиције упркос појави пандемије у 2020. години.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта ЕY Предузетник године, под покровитељством Министарства привреде Србије, а обухватило је 110 најуспешнијих предузетника у Србији, међу којима 66 одсто предузетничких компанија припада породичним бизнисима.

Истраживање спроведено онлајн упитником показало је да је 81 одсто испитаника искористило меру помоћи Владе Србије од три минималне зараде по запосленом. Више од половине анкетираних предузетника рекло је да су увели нове производе или прилагодили старе, да би се изборили са кризом. Њих 59 одсто сматра да су услови за предузетничко пословање неповољни.

Како је показало пето истраживање - ЕY Предузетнички барометар, традиционално, производња је најзаступљенија код српских предузетника - 53 одсто, а све више је и ИТ компанија које пружају широк дијапазон софтверских и хардверских решења - 11 одсто. Свега четири процената предузетника, међутим, могло је, како кажу, несметано да наставе пословање ван пословних просторија. Овај податак, међутим није изненадио истраживаче.Како је саoпштено, овако низак проценат није изненађење, јер је велики проценат oд 53 одсто испитаника ангажован у области производње.

ВИШЕ ДАМА ВЛАСНИЦА

Трендови односа власништва и ангажовања у предузетништву по полу су се, у односу на претходно истраживање, донекле померили у корист жена - податак је истраживања. - Тако је у 2020. години 27 одсто власница компанија међу анкетиранима у односу на 23 одсто у 2019. години. И даље је највише факултетски образованих предузетника - 75 одсто у односу на 73 одсто у 2019.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)