НА ЦРНУ ЛИСТУ ДОСПЕЛО 97 ТРГОВАЦА: Удружење за заштиту потрошача “решетало” исправност пословања Инстаграм-продаје

Б. Ца.

20. 01. 2021. у 13:00

НА ЦРНУ ЛИСТУ ДОСПЕЛО 97 ТРГОВАЦА: Удружење за заштиту потрошача “решетало” исправност пословања Инстаграм-продаје

Илустрација / Фото Depositphotos

УДРУЖЕЊЕ за заштиту потрошача Војводине (УЗПВ), које је под окриљем Националне организације потрошача Србије (НОПС), објавило је "црну листу" од 97 интернет-трговаца који се рекламирају на "Инстаграму".

Како је наведено у саопштењу, УЗПВ је направио списак трговаца, за које постоји претпоставка да не послују у складу са Законом о електронској трговини. Ово је, кажу, почетак, а настављају са акцијом евидентирања.

Како у УЗПВ поручују, овога пута, фокус је био на профилима на друштвеној мрежи "Инстаграм", међу којима има највише трговаца који се баве продајом обуће, одеће, суплемената и додатака исхрани, као и парфемима.

- Трговац који продаје преко интернета у обавези је да на видном и доступном месту, у складу са Законом о електронској трговини, назначи: пословно име, адресу седишта, контакт податке, матични број, порески идентификациони број - ПИБ, детаљне податке о цени производа, који укључују и трошкове доставе и остале манипулативне трошкове - објашњавају у Удружењу. - Основни критеријум да се неки трговац нађе на листи, представља управо непостојање наведених података на профилима.

Како кажу, број потрошача који им се јавља у вези са куповином путем друштвених мрежа од нерегистрованих свакодневно расте.

- У оваквој ситуацији, одредбе Закона о заштити потрошача не важе и потрошачке организације не могу да пруже адекватне правне савете, изузев да потрошаче упуте на самостални судски поступак - објашњавају из Удружења. - Ова листа не представља репрезентативни узорак по питању броја трговаца на црно, нити представља листу трговаца на које потрошачи најчешће изјављују приговоре.

Позивају се сви потрошачи да том удружењу доставе називе трговаца за које сумњају да не послују у складу са Законом о електронској трговини, а послују путем друштвених мрежа.

СПИСАК

Само неке од побројаних трговина су: snajderka, garderoba za decu, helankek upaci online, perfume royal, zenska garderoba, alta moda official, boutique fabulous, butik afrika, cipelici, cipeloteka, parfemi.lux komerc, parfemi.srbija, parfemi luxury...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)