СПОРАЗУМ "ПОГУРАО" СРПСКУ РОБУ НА КиМ: Учетворостручена вредност испоручених артикала у јужну покрајину после парафа у Вашингтону

Е.Б.ТАЛИЈАН

11. 01. 2021. у 11:00

ОД потписивања Вашингтонског споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине, 4. септембра прошле године, до краја новембра, српски привредници су учетворостручили вредност испоручене робе у нашу јужну покрајину у односу на исти период 2019. године, када су на снази биле наметнуте таксе.

СПОРАЗУМ ПОГУРАО СРПСКУ РОБУ НА КиМ: Учетворостручена вредност испоручених  артикала у јужну покрајину после парафа у Вашингтону

Фото Б. Субашић

Ако се упореде периоди пре увођења приштинских намета и после њиховог лањског укидања 1. априла, домаће компаније су обновиле 61,5 одсто некадашњег пласмана на тржиште КиМ, упркос пандемији.

- Укупна вредност лане испоручене робе српских привредника на КиМ, од септембра до краја новембра, износила је 83,7 милиона евра - кажу, за "Новости", у Привредној комори Србије. - Поређење истих периода показује да су укупне набавке са косовског тржишта биле за четири милиона евра више и износиле су 10,3 милиона евра.

Знатан број домаћих привредника, како истичу, обновио је везе са својим купцима и пословним партнерима на КиМ од када су 1. априла прошле године укинуте таксе на робу произведену у Србији. У Министарству трговине наводе да је од тренутка укидања приштинских намета до краја новембра на тржиште јужне покрајине пласирано производа у вредности од 194 милиона евра.

- У истом периоду 2018. док таксе још нису биле на снази, на Косово и Метохију је отпремљено робе у висини од 315 милиона евра - кажу за наш лист у Министарству трговине.

- То значи да је тренутни пласман робе на косовско тржиште на нивоу од 61,5 одсто у односу на период пре увођења такса.

Фото Д. Зечевић

У ПКС оцењују да ови подаци показују обострани интерес компанија за сарадњу, јер су наши и косовски привредници традиционално једни другима добри партнери. Ненад Ђурђевић, саветник председника ПКС, истакао је да би помаци у економској нормализацији између Београда и Приштине, на основу Вашингтонског споразума, најпре могли да се реализују у области декларисања производа, затим енергетике и трговине електричном енергијом, као и кроз повезивање ИТ компанија. Он подсећа да је формиран заједнички тим представника ПКС и коморе из Приштине. Они раде на спровођењу делова споразума, али, истиче, многе ствари зависе од политичке динамике.

- Први помаци могу да се очекују у сфери декларисања производа, на начин да то никога не вређа, да одговара реалној слици на терену, да не задире у статусну неутралност и да омогући да се отвори тржиште централне Србије за косовску робу - објашњава Ђурђевић.

- Нама је то веома важно и као симбол добре воље.

ПШЕНИЦА НАЈТРАЖЕНИЈА

ИЗ централне Србије је на тржиште Косова и Метохије, од укидања такса, највише пласирано пшенице, а следе контејнери, кукуруз, производи за исхрану животиња, електрична енергија, керамички црепови, слаткиши. Ту су и безалкохолна пића, уље, хлеб и пецива, минерална ђубрива, живе животиње...

Са територије КиМ у централну Србију највише се допрема грађевински материјал, а знатно мање прерађено воће, сирова говеђа кожа, пластика, електрични грејачи...

Он додаје да би до напретка могло да дође и на пољу енергетике и трговине струјом, што би помогло да се домаћим привредницима појасни како да сада, после спровођења тог сегмента Бриселског споразума, наставе своје послове.

- Очекујемо помаке и у повезивању компанија из ИТ индустрије - наводи Ђурђевић.

СТАРИ ПРОБЛЕМИ

ЗА привреднике из централне Србије још постоје проблеми који датирају из периода пре увођења приштинских такса.

- То су наплата дажбине од 40 евра по тони брашна пореклом из централне Србије, као и намет од два евроцента по термоблоку - објашњавају у ПКС.

- Међу нерешеним питањима су и немогућност пласмана млека и млечних производа, као и меса и месних прерађевина због неусаглашености ветеринарских сертификата. Није могуће пласирати ни алкохол и цигарете.

- Ту се комуникација обавља у "клауду", односно онлајн, где се налазе производи, и тако се избегавају препреке и баријере које постоје за робу која је физички предмет и мора да путује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)