ВИШЕ МОБИЛНИХ НЕГО ЉУДИ: Телефоном смо разговарали 5,2 милијарде минута, ево колико људи још користи фиксни

Б. Ца.

05. 01. 2021. у 18:45

ЖИТЕЉИ Србије су у трећем тромесечју прошле године мобилним телефоном разговарали око 5,2 милијарде минута, дневно у просеку по 6,9 минута.

ВИШЕ МОБИЛНИХ НЕГО ЉУДИ: Телефоном смо разговарали 5,2 милијарде минута, ево колико људи још користи фиксни

Фото: Депоситпхотос

Ово је показао извештај о тржишту електронских комуникација Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).

Много мање се комуницирало путем фиксних телефона, јер подаци показују да смо у фиксној мрежи разговарали 680 милиона минута или 3,1 минут дневно. Додуше већи је и то знатно и број корисника мобилне него фиксне телефоније, па је других било 2,4 милиона, док је број корисника мобилних телефона премашивао и број становника Србије и износио 8,27 милиона.

Путем фиксног телефона се убедљиво највише причало са људима у нашој земљи па је национални саобраћај чинио 94 одсто фиксног саобраћаја. Док су са фиксних телефона најчешће позивани бројеви у фиксној мрежи у земљи, у међународном саобраћају су преовлађивали долазни позиви.

Извештај Ратела показује да се структура претплатника фиксне телефоније није променила у односу на претходне квартале, тако да су и у трећем лањском тромесечју, скоро четири петине, прецизније 88 одсто претплатника чинили приватни корисници. Променило се, односно порасло преношење бројева у односу на претходне квартале па је у посматраном трећем, пренето више од 10.000 бројева, скоро 3,5 хиљада месечно.

Архива ВН

Највише претплатника имао је Телеком, 76,5 одсто од укупног броја, док је СББ имао 19,8 процената. Када је реч о мобилној телефонији, број корисника је у трећем лањском кварталу порастао за два одсто у односу на претходни.

Остварени говорни саобраћај у мобилној мрежи је опао у односу на друго тромесечје али је порастао број послатих СМС порука који је износио 1,34 милијарде. Грађани су са мобилних телефона најчешће позивали бројеве у својој мобилној мрежи, 54 одсто, док су у ромингу чешће звали корисници из иностранства.

Највише корисника мобилне телефоније имао је Телеком, 43,7 одсто, други је Теленор 31, 4 одсто, а ВИП 24,3 процента. У мобилној мрежи је пренето 28,6 хиљада бројева, око девет и по хиљада дневно, што је више него у другом кварталу.

Повећана је количина пренетих података преко мобилне мреже. У трећем кварталу пренето је 119,8 милиона ГБ, што значи да је сваки корисник мобилног широкопојасног приступа дневно у просеку трошио око 206 МБ, односно око 6,25 ГБ месечно. Број претплатника фиксног широкопојасног приступа интернету био је већи у односу на претходни квартал и износио је око 1,69 милиона док је активних корисника мобилног широкопојасног приступа било 6,54 милиона.

Б. Ца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)