СРБИЈА ОТКУПИЛА ДЕО ЕР СРБИЈЕ: Са 82 одсто наша земља већински власник националне авио-компаније!

Новости онлине

30. 12. 2020. у 16:14

СРБИЈА ОТКУПИЛА ДЕО ЕР СРБИЈЕ: Са 82 одсто наша земља већински власник националне авио-компаније!

ФОТО: ЕР Србија

НА основу уговора између Министарства привреде Владе Републике Србије и Ер Србије, извршена је докапитализација српске националне авио-компаније, при чему је Република Србија повећала свој власнички удео у Ер Србији са досадашњих 51 на 82 одсто.

Удео Етихад ервејза умањен је са 49 на 18 одсто. Увећање основног капитала Друштва, предузето је у циљу отклањања поремећаја у привреди проузрокованих пандемијом заразне болести ЦОВИД-19.

- Захвални смо Влади Републике Србије на томе што је пружила подршку националној авио-компанији да превазиђе препреке у пословању узроковане пандемијом корона вируса у најтежој години у историји путничког авио-саобраћаја - изјавио је Данкан Нејсмит, генерални директор Ер Србије. Он је додао да су "на овај начин створене основе за даље несметано пословање и да ће, уз темељне мере рационализације пословања компаније које су већ увелико у току, Ер Србија моћи да превазиђе тешкоће, учврсти своју позицију лидера у региону и настави да пружа директан и индиректан допринос српској економији, пре свега саобраћају и туризму."

Докапитализација српске националне авио-компаније предузета је на захтев Ер Србије, у складу са уредбом Владе Републике Србије из октобра 2020. године, којом се предвиђа мера докапитализације привредних субјеката погођених пандемијом.

Та уредба у потпуности је усклађена са Привременим правним оквиром Европске комисије, којим се уређују мере државне помоћи за подршку привреди у току тренутне пандемије ЦОВИД-19, укључујући и докапитализацију.

На захтев Владе Србије, Комисија за контролу државне помоћи је размотрила предложене мере и потврдила да је мера увећања основног капитала Друштва усклађена са позитивно-правним прописима Републике Србије, чиме су се створили услови да се докапитализација спроведе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Hteo bih da znam

30.12.2020. 17:23

Znači pare koje su "legle" od prodaje Komercijalne banke odoše većem "buretu bez dna" nego što je stari JAT ikada bio, današnjoj Er Srbiji! Interesuje me da li će Vlada, kao većinski vlasnik, sa mesta direktora najzad najuriti onog Nejsmita koji je bio i ostao čovek Etihada zadužen da što žešće opeljuši Er Srbiju!

Petar

31.12.2020. 02:12

@Hteo bih da znam - AirSerbia je poslovala pozitivno do pocetka korone, jedino je drzava vracala dugove JAT-a kao sto je bilo predvidjeno ugovorom. Ovo pise i u izvestaju fiskalnog saveta koji je napao AirSrbiju. Od pocetka korone doslovno sve avio kompanije su u minusu.

Posmatrač iz Nemačke

01.01.2021. 15:54

@Petar - Petre nisu u pravu. Da si hteo da pratiš opozicionu štampu ili npt. švajcarsku i nemačku stručnu štampu, znao bi da je Srbija pored vraćanja dugova, kroz razne vidove čistih mućki kod prikazivanja zašto donacije (npr. zbog povećanja broja turista u Srbiji, boljeg imidža države u EU isl) Er Srbiji davala velike pare -i do 20 miliona evra godišnje. Neki EU političari su čak pokretali u Briselu pitanje nelegalnih subvencija države tobože "nacionalnom" avio prevozniku koji je ustvari bio mrioneta Etihada preko njihovih, Er Srbiji nametnutih direktora, tu su i (za mito?) popustljivi srpski funkcioneri koji su sve aminovali itd. Jasno?