СТИЖЕ НОВА НОВЧАНИЦА ОД 20 ЕВРА: Имаће посебну заштиту, ево да ли треба мењати старе

Новости онлине

29. 12. 2020. у 12:09

СТИЖЕ НОВА НОВЧАНИЦА ОД 20 ЕВРА: Имаће посебну заштиту, ево да ли треба мењати старе

Фото: Депоситпхотос

НАРЕДНЕ године добијамо нове новчанице од 20 евра. Оне ће бити "чвршће" и дуговечније, визуелно исте као и ове које користимо данас, али разлика ће бити приметна на додир.

- Представници Бундесбанке саопштили су да ће од 2021. године новчанице од 20 евра друге серије (серија Европа) након штампања бити премазиване заштитним премазом који треба да омогући дужи животни век тих новчаница. Исти премаз већ се користи код новчаница апоена 5 и 10 евра друге серије - наводе из Народне банке Србије.

Ова заштита примењује се код апоена евра мање вредности јер те новчанице имају већи обрт, односно чешће мењају власника у односу на апоене веће вредности, због чега се брже хабају и оштећују, па имају краћи животни век.

- Дакле, циљ премазивања поменутих апоена новчаница евра је продужавање њиховог животног века и последично, смањивање трошкова њиховог штампања - истичу из централне банке, уз напомену да визуелно нема разлике између новчаница евра које су заштићене на описани начин у односу на оне које нису заштићене.

- Могуће је да се на додир осети разлика која је незнатна - додају у НБС.

Из Народне банке Србије наводе да се не планира повлачење из оптицаја било ког апоена (или серије) новчаница евра, па тако нема ни замене или рокова.

- Ове новчанице ће се свакако појавити и у Србији, а када ће то бити, не можемо прецизно рећи, јер то зависи од околности на које није могуће утицати - кажу у НБС.

Као и до сада, у оптицају су истовремено новчанице евра прве и друге серије (серија Европа) у следећим апоенима: прва серија: 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500; друга серија: 5, 10, 20, 50, 100 и 200.

- Истичемо и да апоен 500 евра остаје у оптицају, баш као и сви други апоени прве серије новчаница евра. Они се не повлаче из оптицаја и могу се користити за сва легална плаћања као и штедњу у банкама - закључују из НБС.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)