МИНИСТАР МАЛИ О ГАСТАРБАЈТЕРИМА: Ево које су тачно обавезе грађана Србије који раде у иностранству

С.Б.

23. 12. 2020. у 16:38

МИНИСТАР МАЛИ О ГАСТАРБАЈТЕРИМА: Ево које су тачно обавезе грађана Србије који раде у иностранству

Синиша Мали / Фото Танјуг

ГРАЂАНИ Србије на привременом раду у иностранству немају никакве нове пореске обавезе.

Од сада, као и до сада, у пракси би порез у Србији морали да плате запослени код страног послодавца у земљи у којој је пореска стопа мања од 10 одсто, колико износи у Србији и са њом не постоји споразум о избегавању двоструког опорезивања.

Сви који раде у државама којима су оптерећења већа, а то је убедљива већина, и даље не дугују ништа.

- Суштина је да се прописи у погледу опорезивања зарада које наши грађани остваре у иностранству нису мењали од почетка овог века. Људи који раде и живе у иностранству знају где треба да плаћају порез - истакао је министар финансија Синиша Мали.

- Наши резиденти увек имају право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду која им је исплаћена у иностранству, без обзира на то да ли Република Србија има закључен уговор о избагавању двоструког опорезивања са државом у којој је наш резидент остварио зараду. С обзиром на то да је стопа пореза на зараде у Србији 10 одсто, по правилу, право на порески кредит ће бити довољно да у потпуности отклони обавезу плаћања пореза на зараде у Србији. За лица која нису осигураници према домаћим прописима којима се та област уређује, не постоји обавеза обрачунавања и плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)