НБС АПЕЛУЈЕ НА ГРАЂАНЕ: Замените на време швајцарске франке који се повлаче из оптицаја

Б. Ца.

14. 12. 2020. у 13:38

НБС АПЕЛУЈЕ НА ГРАЂАНЕ: Замените на време швајцарске франке који се повлаче из оптицаја

Серија која се повлачи из оптицаја / Фото НБС

НАРОДНА банка Србије упутила је позив грађанима Србије да замене новчанице осме серије швајцарског франка, за коју је најављено да се повлачи из оптицаја.

Национална банка Швајцарске је у мају 2020. године, на свом званичном сајту, најавила да ће у првој половини идуће године повући из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка, која је пуштена у оптицај од 1995. до 1998. године. Тачан датум повлачења најавиће два месеца раније, али из Народне банке Србије препоручују суграђанима да се што пре ослободе ових новчаница и замене их важећом валутом.

Како из НБС кажу "швајцарце" из осме серије требало би да положе код банака на девизну штедњу, продају за динаре, конвертују у другу валуту или замене за оптицајне новчанице швајцарског франка - из девете серије новчаница швајцарског франка пуштених у оптицај у периоду 2016. до 2019.године . И како наглашавају, што пре, јер ће банке и овлашћени мењачи престати са њиховим откупом, као оптицајних новчаница, и пре него што оне заиста постану ваноптицајне. Банке и овлашћени мењачи поступају на овај начин јер је и њима потребно време да продају новчаница које излазе из оптицаја иностраним банкама.

- Замена ових новчаница, након што престану да буду законско средство плаћања, биће могућа без временског ограничења, а на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху или путем слања поштом тој банци - кажу у НБС. - Напомињемо да се код Националне банке Швајцарске на исти начин може заменити и шеста серија, која је повучена из оптицаја 1. маја 2000. године, док је седма серија резервна и никада није пуштена у оптицај.

Разлог повлачења из оптицаја осме серије новчаница швајцарског франка је унапређење заштитних елемената новчаница реализовано у деветој серији, чиме се новчанице ефикасније штите од фалсификовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

milovan

14.12.2020. 18:23

A sto moraju da zure da zamene novcanice koje se povlace iz opticaja.?? U Engleskoj mozes doneti pare koje ne vaze vec 30 godina i vise.I samo ih doneses u banku i oni ti daju nove novcanice. Tako rade drzave.To su njihove pare i drzava stoji iza njih.Tako je verovatno i u Svajcarskoj. Samo kod nas to kazu.Vaze do 12 sati i posle ih mozes baciti.E zato mi i nismo drzava.

Miroslav

14.12.2020. 21:49

Umesto da NBS jos od maja odmah obavesti sve nase banke da ne izdaju vise komintentima franke iz osme serije , oni obavestavaju gradjane sta sada moraju da rade. Meni PS uporno daje gotovo uvek novcanice iz osme serije. Dakle ovde neko ili svi ne rade svoj posao kako treba , a sve u sluzbi maltretiranja gradjana!!!