ХОЋЕ ЛИ БИТИ ТРЕЋЕ ПАУЗЕ У ОТПЛАТИ: Све више се спекулише о потреби за још један мораторијумом

Б. Ца.

11. 12. 2020. у 14:55

ХОЋЕ ЛИ БИТИ ТРЕЋЕ ПАУЗЕ У ОТПЛАТИ: Све више се спекулише о потреби за још један мораторијумом

Фото Танјуг

ПОСЛЕДЊИХ дана се све више спекулише о још једном, трећем мораторијуму на отплату кредита.

Како се најновији талас епидемије одужио, све чешће се чују нагађања о новом застоју у отплати рата. У Народној банци Србије кажу да прате ситуацију у финансијском сектору и предузимају активности за ублажавање ефеката кризе изазване вирусом корона, али нити потврђују, нити демантују да ли ће бити нове станке.

- Истичемо да НБС континуирано и пажљиво прати ситуацију у финансијском сектору и наставља да предузима све потребне активности како би се одржало несметано функционисање домаћег финансијског система и привреде - рекли су нам из НБС.

Олакшице и нови зајмови

У НБС кажу, међу олакшицама за грађане су и репрограмирање обавеза, могућности рефинансирања или промене датума доспећа последње рате потрошачких, готовинских и осталих кредита, затим продужетак рока отплате стамбених кредита, олакшан приступ стамбеним кредитима.

Када је реч о дужницима из сектора привреде, НБС је деловала у успостављању гарантне шеме за помоћ привреди, као и подршке још повољнијем динарском финансирању кроз ту шему.

- Додатно, анализирају се ефекти свих до сада предузетих свеобухватних мера и с тим у вези истакли бисмо да одлука о евентуалном увођењу још једног мораторијума зависи од бројних фактора. Јавност ће, као што је то био случај и до сада, бити благовремено информисана о свим активностима НБС.

У појединим банкама се може чути да има назнака за очекивање и трећег мораторијума на отплату кредита, који не мора нужно бити исти као два претходна, али да се не може очекивати да његова примена почне пре почетка следеће године.

У НБС подсећају да је централна банка од наступања ванредне здравствене ситуације у земљи, у складу са својим надлежностима предузела бројне активности како би помогла грађанима, привреди и очувању стабилности финансијског система. Тако су дужницима банака и давалаца финансијског лизинга омогућена два мораторијума. То су мартовски у трајању од најмање три месеца и јулски који се односио на рате које су доспевале између 1. августа и 30. септембра, као и обавезе доспеле у јулу, које дужник није измирио. Први је искористило 91 одсто дужника, а други 82 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Aleksandar

11.12.2020. 15:22

Sramota je da NBS ne reaguje, kada je ovaj treći talas korone u Srbiji najgori. Privreda je u velikom problemu, narod od straha mnogo manje kupuje, a plus je i proizvodnja problem jer su brojni radnici bolesni. Bukvalno banke rade protiv sebe, a ionako su zatrpane tužbama ua obradu kredita, preko 80 000 tužbi, koje građani glatko dobijaju na sudu, i naplate u proseku 4 000 e od banke sa kamatama.