РОДИТЕЉИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Храна за бебе коју Грци повлаче из продаје, може да се нађе на нашем тржишту

Е.Б.Т.

08. 12. 2020. у 18:18

КОМПАНИЈА Nestle Adriatic у Србији од новембра 2018. године не увози храну за бебе Nestle Sinlac, чији се један серијски број повлачи из продаје у Грчкој, јер је забалежен виши ниво једне врсте тешког метала, кадмијума, од дозвољеног.

РОДИТЕЉИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Храна за бебе коју Грци повлаче из продаје, може да се нађе на нашем тржишту

Фото: Depositphotos

Санитарне анализе у нашој земљи су детаљније од оних које се обављају у Европској унији. Ово за "Новости" кажу представници те фирме у Србији. Међутим, потрошачи треба да обрате пажњу, јер је могуће да се пронађу ови производи који су од тада остали у продаји.

- Ми производ Nestle Sinlac житарицу не увозимо од краја 2018. године, али се још увек могу пронаћи производи који су остали на тржишту - истиче Милица Милановић из компаније Nestle Adriatic. - Ипак, како је нама последњи увоз тог производа био у новембру 2018. године, у Србији не поседујемо проблематични серијски број који има Грчка.

Она објашњава да ови производи у нашој земљи пролазе детаљнију процедуру него у Европскoj унији.

- Србија није део ЕУ и код нас се приликом сваког увоза обављају санитарне анализе сваког серијског броја производа - истиче Милановићева. - Уколико анализе покажу да било који параметар није у складу са локалним регулативама и декларацијом на производу, он не може да се стави на тржиште у слободну продају. Државе које су део ЕУ, као што је у овом случају Грчка, немају тако опсежне анализе, па су, нажалост, и овакве ситуације могуће.

Грчка национална организација за лекове позвала је компанију Nestle да повуче из продаје храну за бебе Nestle Sinlac, серијски број 01960291Р, паковање од 500 грама са роком трајања до 09. 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)