С ПОРЕЗНИЦИМА УВЕК У ВЕЗИ: Привреда би од почетка 2022. године требало да пређе на онлајн фискалне касе

С. БУЛАТОВИЋ

01. 12. 2020. у 15:14

С ПОРЕЗНИЦИМА УВЕК У ВЕЗИ: Привреда би од почетка 2022. године требало да пређе на онлајн фискалне касе

Фото Н. Скендерија

ДУГО се најављивала и одлагала, али би од почетка 2022. године, ипак, могла да заживи онлајн фискализација.

Предлог овог закона је управо прошао Владу и ушао у скупштинску процедуру. Министарство финансија после 15 година функционисања фискалних каса решило је да их осавремени.

Нови уређаји мораће да одржавају интернет везу са Пореском управом. Свака трансакција, па и примљени аванс за будућу трговину, биће истог момента видиљиви Пореској управи. Ова новина, како предвиђају надлежни, коштаће привреду, али и државу. У буџету Србије, у наредном периоду, биће за ове намене одвојено осам милијарди динара.

Надлежни намеравају и да смање број оних који своје послове не морају да воде кроз фискалне касе. У фискализацију би требало да уђу сви који су обезници пореза на добит, односно доходак. Укратко, све регистроване фирме и предузетници. Ипак, закон оставља могућност да се поједине делатности накандно - изузму. Тако да ћемо тек видети да ли ће јој и даље одолевати таксисти и адвокати.

- Предложени Закон о фискализацији требало би да отклони недостатке садашњег модела фискализације и да доведе до ефикасније контроле свих испорука добара и пружених услуга на мало - стоји у образложењу Предлога закона.

- Новим системом фискализације стварају се услови Пореској управи за ефикасније праћење и контролу пореских обвезника код којих постоји ризик од избегавања плаћања пореза, као и повећање броја пореских контрола у самом седишту, чиме се смањује потреба за теренским контролама. Нови модел фискализације предвиђа свеобухватни обим фискализације, с тим да је изузетно могуће поједине делатности изузети од обавезе евидентирања промета на мало преко електронског фискалног уређаја само у посебно оправданим случајевима.

ПРИМЕНА

ПРЕДЛАЖЕ се одложена примена овог закона за 1. јануар 2022. године, како би се у међувремену донела подзаконска акта. С друге стране, тако је и обвезницима фискализације остављено више времена да ускладе своје пословање са предложеним законским решењима и подзаконским актима који ће се донети за спровођење овог закона.

Идеја је да су подаци о трансакцијима доступни порезницима истог момента. Толерисаће се кашњење ако је прекинута интернет веза или је нема на месту промета.

- Предвиђена је обавеза чувања података у интерној меморији електронског фискалног уређаја до момента преноса података Пореској управи - каже се у Предлогу закона. - Пореска управа ће успоставити регистар елемената електронских фискалних уређаја чија је употреба одобрена, док је обвезнику фискализације остављена и могућност да самостално развија и имплементира уређај за потребе свог пословања, који Пореска управа одобрава пре почетка коришћења.

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ КОШТА

РЕШЕЊА у овом закону могу створити трошкове. Обвезници ће морати да прилагоде фискалну касу или да прибаве нове уређаје за евидентирање промета који би испуњавали услове који су предвиђени законом. Предстоје им и трошкови имплементације новог система, првенствено средства за успостављање система за управљање фискализацијом, одржавање, припремање регистара, обуку запослених.

Добар део привреде годинама уназад упозорава да онлајн фискализација кошта много, а примери других земаља показују да не доноси више новца држави.

- Имамо пример Хрватске. Тамо је уведена, али порески приходи им нису порасли - каже Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку. - Процењује се да је 100.000 обвезника који морају да мењају или касе или софтвер, а да је трошак по каси од 150 евра, па навише. У питању су милиони евра. То је веома велики трошак за мали ефекат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)