ОКРЕТАЊЕ КА ЗЕЛЕНОЈ ЕНЕРГИЈИ: Министарка Михајловић најављује велике промене у енергетском сектору

Е.Б.Т.

26. 11. 2020. у 14:30

ОКРЕТАЊЕ КА ЗЕЛЕНОЈ ЕНЕРГИЈИ: Министарка Михајловић најављује велике промене у енергетском сектору

Танјуг

У АДАПТАЦИЈУ бродске предводнице на Хидроелектрани "Ђердап 1" биће уложено 28,5 милиона евра, а радови ће бити завршени на јесен следеће године.


Ово је рекла министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и најавила велике промене у енергетском сектору које се односе на одрживи енергетски развој и зелену енергију.

После обиласка радова на адаптацији бродске предводнице, Михајловић је казала да иду по устаљеној и планираној динамици, а изразила је задовољство што ће сигурно почети и ревитализација предводнице на ХЕ "Ђердап 2".

- Новац није мали, и за једну и за другу предводницу издваја се 60 милиона евра - истакла је Михајловић и захвалила ЕУ на донацији половине износа потребних средстава.

Она је прецизирала да је друга половина обезбеђена сарадњом са Европском инвестиционом банком. Морамо да мислимо, како истиче, и на ХЕ 'Ђердап 2', инвестицију процењену на око 145 милиона евра. Према њеним речима, ЕПС ће наставити даље да улаже у ревитализаицју својих хидроелектрана и агрегат шест ће се ревитализовати или ће његова ревитализација почети следеће године.

Уз то, напомиње, предстоје и велике промене у енергетском сектору.

- Морамо, не корак по корак, морамо бити мало бржи и окретатити се пре свега одрживом енергетском развоју, зеленој енергији, зеленој агенда - објаснила је министарка. - Хидроелектране јесу темељ те зелене агенде.

Она је радове на адаптацији бродске преводнице обишла са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, директорком ЕИБ за Западни Балкан Дубравком Негре, директором ЕПС-а Милорадом Грчићем и председником општине Кладово Сашом Николићем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)